Περίπου 220 Γερμανοί ναύτες ξεκινούν σήμερα για τη Μεσόγειο, προκειμένου να ελέγξουν εάν τηρείται το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ το οποίο έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής «Irini»/«Ειρήνη», τον Νοέμβριο, η Τουρκία εμπόδισε, ασκώντας βέτο, την έρευνα από Γερμανούς. Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι υπήρξαν και άλλες δύο ανάλογες περιπτώσεις και το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι εάν επαπειλείται νέο πρόβλημα.

Με σχεδόν πλήρως εμβολιασμένο πλήρωμα, το πολεμικό πλοίο «Βερολίνο» ξεκινά σήμερα για την ευρωπαϊκή αποστολή «Irini»/«Ειρήνη» στη Μεσόγειο. Οι περίπου 220 ναύτες θα φύγουν από τη ναυτική βάση του Βίλελμσχαφεν το απόγευμα (4 μ.μ. τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα βρίσκονται εν δράσει για περίπου τέσσερις μήνες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μαζί με Λιθουανούς ναύτες, οι οποίοι θα επιβαίνουν επίσης του σκάφους, θα ελέγχουν φορτηγά πλοία, τα οποία βρίσκονται εν πλω στη Μεσόγειο και κατευθύνονται προς τη Λιβύη.

Το πλοίο, μήκους άνω των 170 μέτρων, αναμένεται να φτάσει στην επιχειρησιακή περιοχή της Λιβύης στα μέσα Μαρτίου. Στόχοι της αποστολής «Irini»/«Ειρήνη» είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης και η υποστήριξη τής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ειρηνευτικής διαδικασίας. Εκτός από το λαθρεμπόριο όπλων, θα αποτρέπει επίσης το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Η τελευταία φορά που συμμετείχε το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό στην επιχείρηση «Irini»/«Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.