Για τον κίνδυνο χρεοκοπιών μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Καθώς η ζώνη του ευρώ βγαίνει από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι και έχουν κατανεμηθεί πιο άνισα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκουίντος σε δήλωση την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες με μεγαλύτερους τομείς υπηρεσιών, επειδή αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες.

Η εν λόγω εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει πονοκέφαλο βραχυπρόθεσμα, καθώς οι κυβερνήσεις αποσύρουν τα κίνητρα που σχετίζονται με την πανδημία, όπως τα έκτακτα προγράμματα στήριξης, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Καθώς αυτή η υποστήριξη αποσύρεται σταδιακά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα κύμα χρεοκοπιών, ειδικά σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αδύναμη η κερδοφορία των τραπεζών

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι «η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη, ενώ οι προοπτικές δανεισμού είναι αβέβαιες. Η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, αλλά ο πιστωτικός κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί με καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις για απώλειες δανείων».

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, γεγονός που έχει οδηγήσει την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να επιταχύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι το πιο υψηλό κόστος δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα επηρεάσει τις χρεωμένες εταιρείες, τα νοικοκυριά και τις χώρες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει το CNBC.

Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κατά του προγράμματος πανδημίας (ΕΚΤ)