Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών του Ομάν και του Ιράν, οι δύο υπουργοί συζήτησαν συμφωνία-πλαίσιο για έναν «προσωρινό διάδρομο» εντός των Στενών του Ορμούζ και μια επιχείρηση για την αποναρκοθέτηση σε αυτό το στρατηγικής σημασίας πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο.

«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για ένα “πλαίσιο κατά στάδια” που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός κοινού προσωρινού διαδρόμου ναυσιπλοΐας μέσω των Στενών του Ορμούζ και μια συμφωνία για την εφαρμογή ενός κοινού σχεδίου αποναρκοθέτησης των Στενών», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν, το οποίο διευκρινίζει ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με στόχο την εξεύρεση μόνιμης λύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του σουλτανάτου του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι έφτασε νωρίτερα σήμερα στην Τεχεράνη για συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί σχετικά με τις μελλοντικές ρυθμίσεις για τα Στενά του Ορμούζ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε αυτό το προτεινόμενο πλαίσιο για την επανέναρξη της ασφαλούς ναυσιπλοΐας μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Ο ΥΠΕΞ του Ομάν δήλωσε σήμερα από την Τεχεράνη ότι ελπίζει πως η χώρα του και το Ιράν θα ανακοινώσουν τη δημιουργία του προσωρινού διαδρόμου ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, σύντομα, έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων.

«Έχω μεγάλες ελπίδες ότι θα ανακοινώσουμε σύντομα έναν προσωρινό διάδρομο για τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και πρακτικές ρυθμίσεις ώστε να αποκατασταθεί η ασφαλής ναυσιπλοΐα. Η μελλοντική διαχείριση των Στενών και μια μόνιμη λύση θα ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του σουλτανάτου, μετά τις συνομιλίες του με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη: