Την ώρα που βρίσκονταν στο λιμάνι της Οδησσού η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώθηκε επίθεση σε κοντινή απόσταση, ως αποτέλεσμα χτυπήματος από ρωσικό πύραυλο.

Στο γεγονός αναφέρθηκε σήμερα ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν μέχρι πριν λίγη ώρα στην Οδησσό μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σχολιάζοντας το θέμα ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι (…) Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λιγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακουσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπευθυμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο”.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έκαναν με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην στάση της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοινή με τη στάση της Ε.Ε. “Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδετερη στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών” είπε ο κ. Μητσοτάκης. Βρισκόμενος έξω από έναν νάο – χτυπημένο από τους ρώσους, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Οδησσού για τους Έλληνες καθώς εκεί, περίπου 200 μέτρα από το σημείο που γινόταν η συνέντευξη τύπου, βρίσκεται το ιστορικό κτίριο της Φιλικής Εταιρείας. “Η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας με την αγώνα της ανεξαρτησίας, με την Ελληνική επανάσταση” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μέρος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι βρέθηκε στην Οδησσό μεταξύ άλλων “Για να καταδείξω την οικονομικά πολυ μεγάλη σημασία της Οδησσού ως το βασικό λιμάνι των ελληνικών εξαγωγών προς τον κόσμο”.

Επίσκεψη στην Ουκρανία

Επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιεί από το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα σημειώθηκε και ρωσική βαλλιστική επίθεση στην πόλη χωρίς να τεθεί θέμα ασφαλείας της ελληνικής αποστολής.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο λιμάνι της πόλης με το τετ α τετ τους να κρατά 15 λεπτά περισσότερο του προγραμματισμένου, δηλαδή 45 λεπτά.

Κατά τη συνάντησή τους ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Οι συγκινητικές στιγμές στην Οδησσό

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας της πόλης και θα ακολουθήσει επίσκεψη στον Ναό του Σωτήρος.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γεωργία Σκιτζή περιέγραψε και μια συγκινητική στιγμή. Καθώς η ελληνική αποστολή μαζί με την ουκρανική μετακινούνταν στην πόλη πέρασαν μπροστά από το κτίριο που έγινε στόχος ρωσικής επίθεσης με drones το περασμένο Σάββατο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα παιδάκι τριών ετών. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Ζελένσκι κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους και στάθηκαν για λίγο μπροστά από το κτίριο.

Η πόλη δέχθηκε και σήμερα βαλλιστική επίθεση από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής, κυβερνητικής και δημοσιογραφικής είναι καλά στην υγεία τους και δεν τίθεται θέμα για την ασφάλειά τους.

Αργότερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα κάνουν από κοινού δηλώσεις και θα δώσουν μια μικρή συνέντευξη τύπου.

Διαβάστε ακόμη: