Ο γερμανικός Τύπος ασχολείται με τις πλημμύρες στην Ελλάδα, σχολιάζοντας τις εικόνες της ανείπωτης καταστροφής από τη χώρα μας.
Η γερμανική κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη το μέγεθος των βιβλικών καταστροφών που έχουν πλήξει φέτος την Ελλάδα μέσα από τον Τύπο και την τηλεόραση.
Κακοκαιρία Daniel: Ο γερμανικός Τύπος για τις πλημμύρες
Η Tagesschau επισημαίνει την γρήγορη εναλλαγή σκηνικού από τις ακραίες φωτιές στις ακραίες βροχοπτώσεις με νεκρό και αγνοούμενους, τις τεράστιες ποσότητες νερού και τις αντίστοιχες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.
Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο RND δίνει χρηστικές οδηγίες στους τουρίστες πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν σε μια τέτοια θεομηνία.
Για «απίστευτες ποσότητες νερού» κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του το δεύτερο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF.
Ο μετεωρολόγος του ZDF Έζντεν Τέρλι λέει ότι τέτοιες ποσότητες νερού δεν έχει ξαναδεί. «Ορισμένα μοντέλα έδειχναν βροχοπτώσεις 700 χιλιοστών αλλά και 1000 χιλιοστών σε τρεις ημέρες. Καμιά περιοχή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την ποσότητα βροχής χωρίς καταστροφές. Το υπερβολικά θερμό νερό της Μεσογείου παρέχει την καύσιμη ύλη».
Μάλιστα, όπως δημοσιεύει η DW, η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία συγκρίνει την καταιγίδα Daniel με την τεράστια ανθρώπινη καταστροφή από τις πλημμύρες στη γερμανική κοιλάδα του Αρ πριν από δύο χρόνια με πάνω από 180 νεκρούς, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα ο όγκος νερού που πέφτει αυτές της ημέρες εκεί, ξεπερνά την ετήσια ποσότητα βροχόπτωσης στη Γερμανία».
Η Stadtanzeiger της Κολωνίας εκφράζει τον φόβο ότι οι παρατεταμένες σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας το λεγόμενο Medicane, έναν μεσογειακό τροπικό τυφώνα.
Οι μετεωρολόγοι, όπως γράφει, βλέπουν ήδη τα πρώτα σημάδια ανοιχτά των ακτών της Αφρικής. «Ο τυφώνας σχηματίζεται εκτός των συνηθισμένων περιοχών της Γης» επισημαίνεται στο άρθρο.
«Τα μετεωρολογικά μοντέλα, που δεν δίνουν ακριβείς προβλέψεις, προβλέπουν για φέτος ένα τέτοιο φαινόμενο για πρώτη φορά. Θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω έντονες βροχοπτώσεις αλλά και θυελλώδεις ανέμους. Το φαινόμενο ευνοείται από την εξαιρετικά θερμή Μεσόγειο, που εξακολουθεί να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Σε αυτό προστίθεται και ο ψυχρός φθινοπωρινός αέρας, ο οποίος κινείται προς το παρόν στη Μεσόγειο σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη ενός medicane. Τα πρώτα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ήδη τις τυπικές σπειροειδείς γραμμές καταιγίδων που τυλίγονται γύρω από τον πυρήνα της καταιγίδας».
Στη διαδικτυακή του έκδοση το Spiegel φιλοξενεί τις απόψεις του μετεωρολόγου Φέλιξ Ντιτς, ο οποίος δεν είναι απολύτως βέβαιος ότι πρόκειται για έναν μεσογειακό τυφώνα. «Υπάρχει μια πιθανότητα, δεν είναι 100% σίγουρο. Προς το παρόν φαίνεται ότι πολλά θα συμβούν στην ανοιχτή Μεσόγειο. Μένει να δούμε πού θα κινηθεί η καταιγίδα στη συνέχεια».
Η Münchner Merkur επισημαίνει σε κάθε περίπτωση τη σπανιότητα του φαινομένου. «Τόσες έντονες βροχοπτώσεις αρχές Σεπτεμβρίου δεν είναι φυσιολογικές» σημειώνει. «Στην αρχή υπήρξε ανακούφιση σε πολλά μέρη όταν άρχισε η βροχή, μετά από μήνες υψηλού κινδύνου δασικών πυρκαγιών στη χώρα. Αλλά τέτοιες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις δεν συμβαίνουν ούτε και στους πιο βροχερούς χειμερινούς μήνες».
Διαβάστε ακόμη:
- Έλενα Κρίστενσεν: Εντυπωσιακή στα 54 της, ποζάρει με αποκαλυπτικό κορμάκι
- Super League: Νέα επίθεση Μαρινάκη σε Μπαλτάκο – «Μην προκαλείτε τη νοημοσύνη μας με φαιδρότητες»
- Η Τζέσικα Άλμπα χορεύει twerk και ξεσηκώνει το Instagram (βίντεο)
- Μπέος καταγγέλλει καταστηματάρχες: «Είναι άθλιοι μαυραγορίτες – Πωλούν το εμφιαλωμένο νερό στο Βόλο προς €4-5 την εξάδα»