search

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικός Τύπος: «Ερντογάν, ο αιώνιος παίκτης»

Ο γερμανικός τύπος, σε δημοσιεύματά του, ασχολείται με τους τακτικούς ελιγμούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο γερμανικός τύπος, σε δημοσιεύματά του, ασχολείται με τους τακτικούς ελιγμούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τουρκικό βέτο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αναφέρεται δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Μεταξύ άλλων εστιάζει στο ερώτημα, εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. «Δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία, εάν ο Μπάιντεν φανεί διατεθειμένος για μία διμερή συνάντηση στο Μπαλί», εκτιμά ο αρθρογράφος.

«Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται δεκτικός, παρά τις πιέσεις του Ερντογάν. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να προσφέρει στον Ερντογάν κάτι, το οποίο εκείνος θα μπορούσε να ‘πουλήσει’ ως επιτυχία στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα».

Ερντογάν – Der Spiegel: «Ο αιώνιος παίκτης»

Το περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με τη DW, σε σχόλιό με τίτλο «Ο αιώνιος παίκτης» παρατηρεί για τον Τούρκο πρόεδρο: «Συμπληρώνοντας σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία, γνωρίζει όσο κανείς άλλος πολιτικός στην Τουρκία να αξιοποιεί προς ώφελός του αδυναμίες των αντιπάλων του. Εδώ και πολύν καιρό εφαρμόζει την ίδια στρατηγική και στις σχέσεις του με το εξωτερικό. Έτσι, δεν θέλει να συναινέσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, παρά μόνο αν η Σουηδία και η Φινλανδία τηρήσουν ξεκάθαρες αποστάσεις από το YPG, που θεωρείται συριακό παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK. (…) Για τη Δύση η συναναστροφή με τον Ερντογάν αποτελεί άσκηση ισορροπίας. Από τη μία πλευρά ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει Ευρωπαίους και Αμερικανούς να τα βρουν, μέχρι ενός σημείου, με τον αυταρχικό ηγέτη στην Άγκυρα. Από την άλλη, δεν μπορούν να δίνουν την εντύπωση ότι είναι εκβιάσιμοι. Γιατί αυτό θα ενθάρρυνε τον Ερντογάν να συνεχίσει το παιχνίδι του…».

Διαβάστε ακόμη: