Την ετήσια ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάζουν στο μικροσκόπιο η ΖEIT και η SZ.

Η Zeit online εστιάζει στη ρήση της: «Το κάναμε σωστά, γιατί το κάναμε με τον ευρωπαϊκό τρόπο». «Ακούει άραγε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Φρανκ Σινάτρα; Ίσως. Ίσως πάλι να φάνηκε σαν ελκυστική ρίμα στους συνεργάτες της που συνέταξαν την ομιλία», αναφέρει η Ζeit, παρατηρώντας ότι η επικεφαλής της Κομισιόν χρησιμοποιεί συχνά αντίστοιχα αμερικανικά, ρητορικά πρότυπα.

ΖEIΤ: «Η ομιλία αυτή παραμένει μια έκθεση ιδεών»

Άλλωστε, όπως σημειώνει η εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η ιδέα της ετήσιας ομιλίας παραπέμπει σε αντίστοιχο αμερικανικό εθιμοτυπικό.

«Πέρυσι η Ευρώπη γνώρισε μερικές από τις χειρότερες στιγμές στη διαχείριση κρίσεων: Πανδημία, οικονομική κρίση, τις ολοένα αυξανόμενες τάσεις φυγής μεμονωμένων κρατών-μελών από την Ένωση κοινών αξιών. (…) Πολλά διακυβεύονται για την Ένωση τη δεδομένη στιγμή και η επίκληση στίχων του Φρανκ Σινάτρα απέναντι σε όλη αυτή την σκληρότητα δεν βλάπτει», σημειώνει.

Η Ζeit ωστόσο παρατηρεί ότι αυτός ακριβώς ο «ευρωπαϊκός τρόπος» που επικαλείται η φον ντερ Λάιεν «είναι στο τέλος το σύνολο των κρατών-μελών, που καθορίζουν τα όρια του ίδιου του ευρωπαϊκού οράματος».

«Τελικά η ομιλία αυτή παραμένει μια έκθεση ιδεών, για την οποία τίθεται το ερώτημα τι είναι πραγματικά εφικτό. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι: όσο σπουδαία κι αν είναι η ευρωπαϊκή ιδέα, άλλο τόσο δύσκολο είναι το πραγματικό έδαφος, πάνω στο οποίο προσγειώνεται όποιος θέλει να αλλάξει κάτι».

SZ: «Για να γίνει η ισχυρότερη γυναίκα στην Ευρώπη, χρειάζεται τη συνδρομή του γαλλογερμανικού άξονα»

Την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζει και η Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει: «Οι θαυμαστές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζουν ότι μετά τον αποχαιρετισμό της Άγκελα Μέρκελ μπορεί να γίνει η ισχυρότερη γυναίκα στην Ευρώπη, εάν ηγηθεί μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών σε μεγάλα νομοθετικά σχέδια, κυρίως στο Κλιματικό Πακέτο».

«Αλλά ακόμη και για αυτό θα πρέπει να βασιστεί στη συνδρομή του γαλλογερμανικού άξονα, ο οποίος σύντομα μπορεί να εκπροσωπείται από τον Όλαφ Σολτς και τον Εμμανουέλ Μακρόν, και ο οποίος ακολουθεί τις δικές του ιδέες, κυρίως όταν πρόκειται για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι δύσκολο».

«Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος εντός του περίπλοκου αυτού οικοδομήματος που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικεφαλής της Κομισιόν μίλησε για την κατάσταση της Ένωσης. Αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται αλλού», καταλήγει η SZ.