Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε ο ρυθμός αύξησης των μισθών στη Γερμανία κατά το δεύτερο τρίμηνο και μάλιστα σε επίπεδα άνω του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της αύξησης έφτασε το 6,6% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με το 5,6% του πρώτου τριμήνου. Πρόκειται δε, για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της καταγραφής των σχετικών στοιχείων, το 2008.

Σημειωτέον πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή βρίσκεται στο 6,5%, που σημαίνει πως για πρώτη φορά από το 2021 οι πραγματικοί μισθοί της χώρας παρουσίασαν αύξηση, κινούμενοι έστω και οριακά άνω του πληθωρισμού.

Ως παράγοντες που πυροδότησαν την αύξηση αυτή ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού από την τρικομματική κυβέρνηση Σολτς (κυρίως μετά την πίεση των Πρασίνων), η ενίσχυση της ευέλικτης εργασίας των λεγόμενων «mini-jobs», σε συνδυασμό με τα ειδικά επιδόματα και μπόνους που δρομολόγησαν πολλές επιχειρήσεις λόγω της εκτίναξης του κόστους ζωής, κατόπιν βέβαια των πιέσεων των εργαζομένων. Τα μπόνους αυτά, έως τα επίπεδα των 3.000 ευρώ, είναι αφορολόγητα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης κατά 11,8% κατέγραψαν οι πλέον χαμηλόμισθοι, οι οποίοι ωφελήθηκαν κυρίως από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα. Όμως, η έκθεση διαπίστωσε ευρύτερα και μεγάλες αυξήσεις μισθών σε κλάδους που προηγουμένως, ήτοι κατά την περίοδο της πανδημίας, είχαν υποστεί πολύ μεγάλη καθίζηση, όπως η εστίαση, οι μεταφορές, η φιλοξενία, η ψυχαγωγία, οι τέχνες κλπ.

Ενδεικτικά, ο κλάδος της φιλοξενίας κατέγραψε άλμα μισθών κατά 12,6%, ενώ ο ευρύτερος κλάδος της ψυχαγωγίας και των τεχνών άνοδο κατά 11,9%.

Τα στοιχεία ενισχύουν τις ελπίδες ενδυνάμωσης των καταναλωτικών δαπανών, κάτι που θα έδινε ώθηση στη γερμανική ανάπτυξη, η οποία έχει επιβραδυνθεί ή είναι σε φάση στασιμότητας τα τελευταία τρία τρίμηνα.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε ένα διάστημα που η ΕΚΤ βρίσκεται ενώπιον διλήμματος για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει. Άλλωστε, η ΕΚΤ έχει επισημάνει επανειλημμένως το ρίσκο που υπάρχει για τα επίπεδα του πληθωρισμού από την ανοδική τροχιά των μισθών.

Διαβάστε ακόμη: