Ο γερμανικός, αλλά και διεθνής Τύπος περιγράφει την απόφαση της Γερμανίας να δώσει ώθηση στην οικονομία της με την παροχή ενισχύσεων στην εργασία ως μια πειραματική προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την προσφορά επιπλέον ελεύθερου χρόνου στους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να μειώνονται οι αποδοχές τους.

Τα εργατικά συνδικάτα και έρευνες από επιστήμονες αποδεικνύουν ότι η μείωση των εργάσιμων ημερών στην εβδομάδα από πέντε σε τέσσερις μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων. Αυτό υποστηρίζουν ότι παρότι αντίκειται στη συνήθη πρακτική της πενθήμερης εργασίας, προάγει την αίσθηση ευτυχίας και ευεξίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο παραγωγικοί. Τέτοιες αλλαγές όχι μόνο φέρνουν θετικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις, αλλά συμβάλλουν επίσης στην ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Από την 1η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει μια πειραματική πρωτοβουλία με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιδόσεις της. Η πρώτη φάση του προγράμματος θα έχει διάρκεια 6 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της. Βάσει της αξιολόγησης αυτής, θα γίνει απόφαση για το εάν θα υπάρξει παράταση της πρωτοβουλίας σε μια δεύτερη φάση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκατοντάδες υπάλληλοι θα απολαμβάνουν μια επιπλέον ημέρα άδειας, διατηρώντας παράλληλα τις πλήρεις αποδοχές τους

Η προώθηση του γερμανικού πειράματος λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ένα από τα χειρότερα σημεία της σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Το έτος 2023 δεν κατάφερε να αποφύγει την ύφεση, και φέτος, με όσα όλα δείχνουν, αναμένεται τουλάχιστον η επικράτηση της στασιμότητας.

Διαβάστε ακόμη: