Το ποσοστό των Γερμανών καπνιστών στην ηλικία των 14 έως 17 ετών αυξήθηκε από 8.7%, σε 15.9%, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού “Spiegel”. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 200.000 περισσότεροι ανήλικοι καπνιστές στη χώρα σε σύγκριση με το 2021. Το περιοδικό αναφέρεται στη γερμανική έρευνα για την καπνιστική συμπεριφορά (μελέτη DEBRA).
Άλλες ηλικιακές ομάδες παρουσίασαν, επίσης, σταθερά σημαντική αύξηση του ποσοστού των καπνιστών. Αυτό ίσχυε τόσο για τα κλασσικά προϊόντα καπνού, όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα ομοειδή προϊόντα. Συνολικά, περισσότεροι από 400.000 ανήλικοι στη Γερμανία καταναλώνουν προϊόντα καπνίσματος. Από την έναρξη της μελέτης το 2016, δεν υπήρξε ποτέ τόσο υψηλό ποσοστό καπνίσματος μεταξύ των νέων.
Ωστόσο, τα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των εφήβων είχαν μειωθεί σχεδόν σταθερά, τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ, στην αλλαγή της χιλιετίας σχεδόν ένας στους τέσσερις ανηλίκους κάπνιζε, αυτό το ποσοστό είχε υποχωρήσει πρόσφατα σε περίπου 10%. Τώρα, ωστόσο, το ποσοστό των χρηστών καπνού μεταξύ των νεαρών ενηλίκων έχει επίσης αυξηθεί. Από 36% σε λίγο κάτω από 41%, μεταξύ των 18 έως 24 ετών.
Πιθανή αιτία: Άγχος και φόβος για το μέλλον
Ο επικεφαλής της μελέτης, Ντάνιελ Κοτς, έκανε λόγο για ένα τρομακτικό αποτέλεσμα. Ο καθηγητής έρευνας για τον εθισμό στο Ινστιτούτο Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ αποσαφήνισε, επιπλέον, ότι υποψιάζεται πως το συνεχές άγχος που προκαλούν η πανδημία, ο πόλεμος και οι κρίσεις κάνει πολλούς ανθρώπους να στρέφονται στο τσιγάρο.
Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας θέλει να βελτιώσει την προστασία των νέων
Ο Καρλ Λάουτερμπαχ ήταν σοκαρισμένος. «Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν πολύ μεγάλο λόγο ανησυχίας», τόνισε. Χρειάζονται μέτρα για την καλύτερη προστασία των ανηλίκων.
Η Γερμανία αποτελεί τη μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου επιτρέπεται ακόμη η διαφήμιση του καπνίσματος, σε δημόσιους χώρους. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι στη Γερμανία πεθαίνουν εξαιτίας της κατανάλωσης καπνού. Αυτοί είναι πάνω από σαράντα φορές περισσότεροι από όσους σκοτώνονται στους δρόμους ή πάνω από εξήντα φορές περισσότεροι από όσους σκοτώνονται από ηρωίνη ή άλλα παράνομα ναρκωτικά.
Για τη μελέτη, οι ειδικοί πραγματοποιούν έρευνα σε περίπου 2.000 άτομα κάθε δύο μήνες. Ορίζουν τον όρο «κάπνισμα» ως την «καθημερινή ή μη καθημερινή χρήση τσιγάρων ή καπνού σε άλλες μορφές».
Διαβάστε ακόμη:
- Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διαφωνούν με την επιλογή Τσαπανίδου
- Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα για την επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη
- Δόμνα Μιχαηλίδου για «Χαμόγελο του Παιδιού»: «Έλαβα καταγγελία για κακοποιητική συμπεριφορά και κακοδιαχείριση»
- Πωλείται βίλα 420 εκατ. ευρώ σε ελληνικό ιδιωτικό νησί