Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς εξελέγη Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Σημειώνεται ότι για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP).

Ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Βellevue προκειμένου να του ανατεθούν τα νέα του καθήκοντα από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αργότερα θα ορκιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Η ανάρτηση του Όλαφ Σολτς για την εκλογή του στη θέση του καγκελαρίου της Γερμανίας

Ποιος είναι ο νέος Γερμανός καγκελάριος

Υπήρξε Σοσιαλδημοκράτης όλη του τη ζωή. Γεννήθηκε στο Όσναμπρικ στο δυτικό κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας και μεγάλωσε στο Αμβούργο.

Παρ’ όλο που συχνά τον χαρακτηρίζουν ως «βαρετό», ο 63χρονος Σολτς έχει υπάρξει πρόθυμος να δείξει την εικόνα ενός δραστήριου ανθρώπου που αξίζει κανείς να τον εμπιστευτεί, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Sky News.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι υπόσχεται συνέπεια και σταθερότητα, ο Σολτς έχει διατηρήσει τις αποστάσεις του από τους Συντηρητικούς πρώην συνεργάτες του στη συμμαχία, ισχυριζόμενος ότι είναι υπερβολικά επιεικείς με τις επιχειρήσεις.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Σολτς είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός, ο οποίος έχει αναλάβει πολύ υψηλές θέσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Μπήκε για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο σε ηλικία 40 ετών το 1998, και, εν μέσω διαφόρων περιόδων εντός της κυβέρνησης της πόλης-κράτους του Αμβούργου, βρισκόταν ψηλά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή το SPD τα τελευταία 20 χρόνια.

Διετέλεσε δήμαρχος του Αμβούργου από το 2011 έως το 2018, ενώ έχει επίσης αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού γραμματέα και του αναπληρωτή επικεφαλής του SPD καθώς και τη θέση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην πρώτη κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, συμπεριλαμβανομένων και των πιο πρόσφατων ρόλων που ανέλαβε.

Γερμανία: Οκτώ γυναίκες υπουργοί στην 16μελή κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς

Η νέα γερμανική κυβέρνηση που αναλαμβάνει καθήκοντα από σήμερα θα αποτελείται – για πρώτη φορά – από ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες θα αναλάβουν υπουργεία κλειδιά, όπως είχε ανακοινώσει ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Εν μέσω αναζωπύρωσης της επιδημίας της Covid, ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λάουτερμπαχ, ένας από τους επιστήμονες μεγάλης επιρροής από την εμφάνιση της νόσου, θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

«Η ισότητα είναι για μένα σημαντική, για τον λόγο αυτόν μεταξύ των 16 υπουργών, θα υπάρχουν οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες», διαβεβαίωσε ο Όλαφ Σολτς που δηλώνει «φεμινιστής».

«Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος που γυναίκες τίθενται πλέον επικεφαλής υπουργείων των οποίων δεν ηγούνται κατά παράδοσιν γυναίκες», είπε.