Νέος καγκελάριος αναδείχθηκε κατά τη δεύτερη ψηφοφορία ο Φρίντριχ Μέρτς.
Οι ομιλίες στη Bundestag πριν την ψηφοφορία
Ο Στέφεν Μπίλγκερ της CDU/CSU άνοιξε τη συζήτηση στη Βουλή πριν τη δεύτερη ψηφοφορία, λέγοντας ότι η διαδικασία για τον Μερτς θα καθορίσει «την ικανότητα του κράτους να δράσει και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας», τόνισε ότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν απαράδεκτη.
Η Κάτια Μαστ του SPD στάθηκε επίσης στην ευθύνη όλων των βουλευτών να αναδείξουν τον νέο καγκελάριο και την επόμενη κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της AfD, Μπερντ Μπάουμαν υιοθέτησε έναν πολύ διαφορετικό τόνο, επισημαίνοντας ότι το πρωινό αποτέλεσμα είναι άνευ προηγουμένου. Ακόμα, σημείωσε ότι ακόμη και αν ο Μερτς εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη δεύτερη ψηφοφορία, αυτό δείχνει πόσο ασταθής είναι η συμμαχία του και ότι αυτό είναι «το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η Γερμανία».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Αριστερού Κόμματος Κρίστιαν Γκέρκε υπερασπίστηκε την πρόταση για εκλογή του Φρίντριχ Μερτς. «Δεν υπάρχει συμφωνία με την πολιτική του», ωστόσο η πρόταση για τον Μερτς θα κατατεθεί ως θέμα τάξης «μαζί με όλα τα δημοκρατικά κόμματα».
Τι έγινε στην αρχική ψηφοφορία
Νωρίτερα σήμερα, κατά την αρχική ψηφοφορία, ο Φρίντριχ Μερτς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να γίνει ο δέκατος καγκελάριος σε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα που προκάλεσε σοκ στον νέο συνασπισμό των Συντηρητικών (CDU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Bundestag ήταν 310 υπέρ, 307 κατά, 3 αποχές και ένα άκυρο. Για να εκλεγεί, ο Φρίντριχ Μερτς χρειαζόταν 316 ψήφους.
Ο «μαυροκόκκινος» μεγάλος συνασπισμός CDU/CSU-SPD διαθέτει συνολικά 328 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι 18 συμπολιτευόμενοι βουλευτές δεν ψήφισαν υπέρ.
Τι έγραψε ο Γερμανικός Τύπος
Όπως σημείωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αυτό που έγινε στην πρώτη ψηφοφορία, δεν έχει συμβεί ποτέ πριν στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας.
Το αποτέλεσμα στη Bundestag χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά ενοχλητικό» για τον Μερτς, από τον γερμανικό Τύπο. Πολιτικοί αναλυτές έκαναν λόγο για «πλήρη καταστροφή» και για «γροθιά στο στομάχι» για τον 69χρονο υποψήφιο καγκελάριο.
«Το “μαύρο” πρωί του Μερτς», είχε τίτλο στο κεντρικό της ρεπορτάζ η «Süddeutsche Zeitung».