Σήμερα (14/12), ο επικεφαλής της Bundesnetzagentur, αρμόδιας εποπτικής αρχής του ενεργειακού δικτύου της Γερμανίας, απηύθυνε νέα έκκληση για την εξοικονόμηση της κατανάλωσης από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και μέρες με «κύμα» ψύχους που θα διαρκέσει έως τα τέλη της εβδομάδας.

Ο Κλάους Μούλερ παραδέχθηκε πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο επάρκειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα, όπως υποχρεωτικές περικοπές και διακοπές παροχής. Άλλωστε, τα εθνικά αποθέματα παραμένουν πολύ ψηλά, στο 92.45%, ήτοι υψηλότερα κι από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο του 87.34%. Όμως, ο επικεφαλής της ενεργειακής αρχής επανέλαβε την ανάγκη για την κοινωνία να διατηρεί υπό έλεγχο την κατανάλωση αερίου.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε μία, δύο, τρεις εβδομάδες μεγάλου κρύου που αυξάνει την κατανάλωση. Ωστόσο, δε θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό τον ρυθμό, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Βέβαια, θα πρέπει από τώρα να κοιτάζουμε τον επόμενο χειμώνα, του 2023 – 2024», σχολίασε ο κ. Μούλερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Η Γερμανία, όπως και μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης, είναι αντιμέτωπη με ισχυρό «κύμα» ψύχους από την Αρκτική, με χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έως και 10°C κάτω από το μηδέν. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν σε κάθετη αύξηση της κατανάλωσης, με τα επίπεδα εξοικονόμησης να διαμορφώνονται μόλις στο 13%, ήτοι πολύ κάτω από τα όρια που έχουν τεθεί από τις αρχές. Η εποπτική υπηρεσία έχει ορίσει πως η Γερμανία πρέπει να εξοικονομεί τουλάχιστον 20% της κατανάλωσης αερίου, ώστε τα αποθέματα να μην υποχωρήσουν κάτω από το όριο ασφαλείας του 40%, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

«Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είχαν ήπιο καιρό, που ήταν καλό για την κατανάλωση φυσικού αερίου. Όμως, ο Δεκέμβριος θα είναι ίσως ο πιο κρύος μήνας, τα τελευταία δέκα χρόνια. Οπότε, παρά το ψύχος, ζητώ και πάλι από το κοινό να είναι προσεκτικό με τα επίπεδα κατανάλωσης», επεσήμανε ο κ. Μούλερ, σημειώνοντας ότι μόνο σε μία μέρα (12/12), τα αποθέματα «έπεσαν» κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.

Διαβάστε ακόμη: