Απομακρύνεται μέρα με την ημέρα ο στόχος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς για την κατασκευή 400.000 νέων κατοικιών το χρόνο στη χώρα, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον κλάδο τα τελευταία δυο χρόνια ο κλάδος της οικοδομής μοιάζει να καταρρέει, ασκώντας πίεση τόσο στον στόχο αυτό, όσο και στη συνολική οικονομία της χώρας.

Οι εταιρείες ακυρώνουν έργα κατασκευής κατοικιών, οι αριθμοί παραγγελιών συρρικνώνονται και οι προοπτικές για τον κλάδο φαίνονται ζοφερές, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το CNBC, πάνω από το 22% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν την ακύρωση έργων κατασκευής κατοικιών στη Γερμανία τον Οκτώβριο, ένα νέο υψηλό ρεκόρ.

Εν τω μεταξύ, το 48,7% δήλωσε ότι υπήρχε έλλειψη παραγγελιών – σε σύγκριση με 46,6% τον προηγούμενο μήνα και 18,7% ένα χρόνο νωρίτερα. Οι προσδοκίες για τον κλάδο των κατοικιών έπεσαν σε αυτό που το Ifo περιέγραψε ως επίπεδο «εξαιρετικά χαμηλό». Και αυτό δεν είναι το μόνο σύνολο δεδομένων που προκαλεί ανησυχίες σε όσους παρακολουθούν τα στοιχεία.

Σε νέα χαμηλά επίπεδα η οικοδομή

Η τελευταία έρευνα PMI κατασκευών για τη Γερμανία από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάμισι ετών στο 38,3, η οποία επίσης σημείωσε πτώση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. «Τα πράγματα συνεχίζουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας. Η στέγαση παραμένει στο επίκεντρο της ύφεσης, με ιλιγγιώδη ταχύτητα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου, σε δελτίο τύπου.

Κατά τα άλλα, τα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες δίνουν επίσης μια αδύναμη εικόνα. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, εκδόθηκαν 28,3% λιγότερες οικοδομικές άδειες σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Μόλις 175.500 άδειες εκδόθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του έτους, δείχνουν τα στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο να χάσει τον στόχο της για 400.000 νέες κατοικίες. Λιγότερο από 250.000 είναι πιθανό να κατασκευαστούν φέτος, δήλωσε στο CNBC ο Carsten Brzeski, επικεφαλής παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας και επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία στην ING.

Το πρώτο “θύμα” των υψηλότερων επιτοκίων

Τα υψηλότερα επιτόκια συνέβαλαν καθοριστικά στην πτωτική τάση στον κλάδο, είπε ο Brzeski. «Ο κλάδος της κατασκευής κατοικιών ή των κατασκευών γενικότερα είναι το πρώτο θύμα των υψηλότερων επιτοκίων», τόνισε επισημαίνοντας ότι το αυξημένο κόστος υλικών και ενέργειας, καθώς και το συνολικό κόστος χρηματοδότησης είναι οι βασικοί λόγοι για την κατάρρευση. Όπως πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4% όταν συνεδρίασε τον περασμένο μήνα, μετά από μια σειρά 10 διαδοχικών αυξήσεων.

Διαβάστε ακόμη: