Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να αποφασίσει μόνη της για αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Σολτς απάντησε εμμέσως και στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ζήτησε χθες, Δευτέρα, «να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να στείλουμε το συντομότερο δυνατό βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία».

Και πρόσθεσε ότι «Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Έχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση».

Τι έχει στείλει μέχρι στιγμής η Γερμανία στην Ουκρανία

Η Γερμανία έχει έως τώρα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους, χειροβομβίδες και πολυβόλα, ενώ χθες η βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι, εφόσον δοθεί η έγκριση της κυβέρνησης, μπορεί να παραδώσει έως και 50 άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Υπέρ της συνέχισης της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι επίκειται ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Η Γερμανία έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση και πρέπει να ανταποκριθεί. Πρόκειται για βοήθεια σε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει, για λόγους ασφαλείας, να μη μιλάει για συγκεκριμένους τύπους όπλων ή διαδρομών παράδοσης.

Σκληρές μάχες στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας

Σημειώνεται ότι από χθες Δευτέρα ξεκίνησε ως φαίνεται και η τελική ρωσική επίθεση για την κατάκτηση της Ανατολικής Ουκρανίας, με τις μάχες να εκτείνονται σε ένα μέτωπο εκατοντάδων χιλιομέτρων, από το Χάρκοβο έως το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, ενώ αμερικανικές πηγές εκτιμούν ότι η επιχείρηση της Μόσχας θα φτάσει έως και την Οδησσό.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι «την Ουκρανία περιμένει μια από τις πιο δύσκολες μάχες» και απηύθυνε δραματική έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή βοήθειας. Όπως δήλωσε σε δραματικούς τόνους σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι».

Την εκδήλωση μεγάλης ρωσικής επίθεσης και μάλιστα σύντομα στο ανατολικό μέτωπο βλέπει και το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, με τον εκπρόσωπό του Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ να δηλώνει ότι οιδυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους.

Το μέτωπο ξεκινάει από το Χάρκοβο, που δέχεται από τη Δευτέρα νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς, με πολλούς νεκρούς, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τερέχοφ, φτάνει στην πόλη Σλαβιάνσκ, περνά νοτιότερα από το Ντονέτσκ και καταλήγει στην Μαριούπολη. Συνολικά πρόκειται για μία απόσταση 400 χιλιομέτρων και στην πραγματικότητα «χωρίζει» την Ουκρανία στα δύο. Εάν ο στόχος της Μόσχας είναι να ελέγξει και όλο το μέτωπο στη Μαύρη Θάλασσα, τότε οι μάχες θα επεκταθούν και δυτικά της Μαριούπολης, με κύριους σταθμούς τη Μελιτόπολη και το Μικολάεφ, έως την Οδησσό.