Με χιλιάδες στρατιώτες στη μάχη κατά της πανδημίας ετοιμάζεται να  γιορτάσει τα Χριστούγεννα η Γερμανία, καθώς σαρώνει το νέο κύμα της covid-19.

Ο γερμανικός στρατός ετοιμάζεται να κινητοποιήσει 12.000 στρατιώτες μέχρι τα Χριστούγεννα για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που έχουν κορεστεί, ανέφερε το Spiegel, και θα βοηθήσεις στους ενισχυτικούς εμβολιασμούς και σε εξετάσεις σε οίκους φροντίδας και νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής, 630 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί, ανέφερε το Spiegel.

Έκκληση Μέρκελ στους ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προέτρεψε τους μη εμβολιασμένους να επανεξετάσουν την απόφασή τους σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα το Σάββατο, με την πανδημία να καλπάζει.

«Μας περιμένουν δύσκολες εβδομάδες και μπορείτε να δείτε ότι ανησυχώ πολύ», ανέφερε η Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ζητώ επειγόντως από όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί: παρακαλώ να το ξανασκεφτούν».  Ο δείκτης επτά ημερών στη Γερμανία – ο αριθμός των ατόμων ανά 100.000 που μολύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα – αυξήθηκε σε 277,4 το Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch.

Το ρεκόρ στο τρίτο κύμα της πανδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 197,6.

Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι ηγέτες των 16 κρατιδίων της Γερμανίας πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν αυστηρότερα μέτρα, αν και τα τρία μέρη που διαπραγματεύονται για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμφώνησαν να επιτρέψουν τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τον στις 25 Νοεμβρίου,  όπως είχε προγραμματιστεί.

«Πάντα μας βοηθούσε όταν τα κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζονταν και δεσμεύονταν σε ενιαίους κανόνες», τόνισε η Μέρκελ.

Η Ευρώπη έχει γίνει ξανά το επίκεντρο της πανδημίας, ωθώντας ορισμένες κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν εκ νέου lockdown, τα οποία προκαλούν κοινωνική δυσαρέσκεια.  Ήδη η Ολλανδία επέβαλε από σήμερα μερικό lockdown, ενώ η Αυστρία έχει επιβάλλει lockdown για τους ανεμβολίαστους.