Αρχαιολόγοι από το Κρατικό Γραφείο Διαχείρισης Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας Σαξωνίας-Άνχαλτ (LDA), ανακάλυψαν ταφική περιοχή από τη Νεολιθική περίοδο στο Όιλενμπεργκ,  κοντά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας. Ανασκαφές έχουν αποκαλύψει δύο αναχώματα, ηλικίας 6.000 ετών από την Ομάδα Μπάαλμπεργκε (4100-3600 π.Χ.), έναν ύστερο Νεολιθικό πολιτισμό που κατοικούσε στην Κεντρική Γερμανία και τη Βοημία.

Σύμφωνα με δήλωση του LDA, οι λοφίσκοι δημιουργήθηκαν στην κορυφή ξύλινων ταφικών θαλάμων, στους οποίους οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει αρκετές ταφές. Και οι δύο θάλαμοι έχουν τραπεζοειδές σχήμα, μήκους μεταξύ 20 και 30 μέτρων.
Μιλώντας στην HeritageDaily, εκπρόσωπος του LDA είπε: «Κατά μήκος αυτού του μονοπατιού, ζεύγη μικρών, 2-3 ετών βοοειδών θυσιάστηκαν και θάφτηκαν. Σε μια περίπτωση, ο τάφος ενός άνδρα 35 έως 40 ετών δημιουργήθηκε μπροστά από τους τάφους των βοοειδών, απεικονίζοντας την αναπαράσταση ενός αμαξιού με έναν οδηγό ή ένα άροτρο που τραβούσαν τα βοοειδή».

Στην περιοχή, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης αρκετά ταφικά αναχώματα από τον Πολιτισμό της Σχινοειδούς Κεραμεικής, τα οποία χρονολογούνται από το 2800-2050 π.Χ. Ο Πολιτισμός της Σχινοειδούς Κεραμεικής,  ήταν ένας λαός της ύστερης Νεολιθικής και πρώιμης Χαλκοκρατίας που θεωρείται πιθανός φορέας της εξάπλωσης των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών στην Ευρώπη και την Ασία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το τοπίο παρέμεινε ένα σημαντικό τελετουργικό κέντρο για τους προϊστορικούς ανθρώπους, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: