Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, καθώς «διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «τo Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική», αν και παρατήρησε ότι «η τουρκική πλευρά έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή».

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, είπε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενιαίες και εκφράζονται από τον πρωθυπουργό, καθώς και ότι στόχος της Αθήνας είναι η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Εμείς δεν διαμορφώνουμε την εξωτερική μας πολιτική και τις εθνικές μας θέσεις με βάση τη συγκυρία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γεραπετρίτης: Στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής το Κυπριακό

Επανερχόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «έχουμε μια σειρά από γεγονότα που επαναφέρουν το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής».

Για να προσθέσει ότι «στον ΟΗΕ έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου με την προσωπική φροντίδα του γ.γ. του ΟΗΕ. Το θέμα του Κυπριακού αποτελεί μείζονα πολιτική της ΕΕ».

«Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Γεραπετρίτης: Η λύση θα έρθει μετά από διαρκή κινητικότητα

Σε ερώτηση για την στάση της Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «χωρίς διαβούλευση ειρήνη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει» προσθέτοντας ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να προκύψει μια βιώσιμη, αποδεκτή και ωφέλιμη λύση».

Σε ότι αφορά το επόμενο βήμα απάντησε ότι οι δύο ηγέτες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο επικεφαλής των τουρκοκυπρίων, θα πρέπει να συζητήσουν οι ίδιοι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προσθέτοντας ότι εφόσον απαιτηθεί, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρέχει τις καλές υπηρεσίες.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά εγώ έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να επανέλθει το Κυπριακό στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος», σημείωσε προσθέτοντας ότι η επιθυμητή λύση είναι η επανένωση του νησιού.

Επιπλέον τόνισε:

«Μπορούμε να συζητούμε χωρίς να συμφωνούμε. Έχουμε αποδεχθεί ότι υπάρχουν διαφορές ουσίας», για να καταλήξει «ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε ακόμη: