O υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι «είναι καλή εποχή για την Ελλάδα να συζητήσει με την Τουρκία».

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1»,  δήλωσε ικανοποιημένος για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και υπογράμμισε ότι «η Αθήνα έχει αναπτύξει τις δυνάμεις της στο πεδίο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η παρουσία του Ιμπραήμ Καλίν στη χθεσινή συνάντηση σηματοδοτούσε τη σημασία που προσδίδει η τουρκική προεδρία, ενώ σημείωσε πως «είναι πρόωρο να γίνεται συζήτηση για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν», ενώ είπε πως «είναι πιθανό όταν οι συνθήκες ωριμάσουν και τεθεί το πλαίσιο της επικοινωνίας».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι προκειμένου οι δύο χώρες να φτάσουν σε διεθνή δικαιοδοσία «θα πρέπει να προηγηθούν μεγάλα και σημαντικά βήματα», προσθέτοντας ότι «αν υπάρξει συνυποσχετικό μπορεί να υπάρξει προσφυγή στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Επιπρόσθετα ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «έχει αξία να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε με όλες τις χώρες ώστε να υπάρχει σαφές πλαίσιο για τις θαλάσσιες ζώνες» ενώ αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, είπε πως «τα χωρικά ύδατα αποτελούν εθνική κυριαρχία και είναι δικαίωμα της Ελλάδα να το πράξει».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο άρθρο του Αντώνη Σαμαρά για τις διερευνητικές και τη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας: «Ο πρώην πρωθυπουργός είναι μια εμβληματική προσωπικότητα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής» και πρόσθεσε ότι είναι αστείο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται σε εσωκομματικά προβλήματα της κυβέρνησης.