Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δημοσίευσε στο Twitter πίνακα ο οποίος καταδεινύει πόσο έχουν ανέβει οι τιμές στην ενέργεια.
Ο κ. Γεωργιάδης γράφει χαρακτηριστικά ότι «Οι Τιμές της Ενέργειας έχουν ξεφύγει σε βαθμό αδιανόητο. Ένα προφανές γεωπολιτικό παιχνίδι με το Φυσικό Αέριο, οδηγεί την Οικονομία της ΕΕ σε κρίση. Η Ελλάδα δεν έχει τις ακριβότερες τιμές, όπως βλέπετε, αλλά αυτό σε αυτό το ύψος μικρή σημασία έχει. Χρειάζεται συντονισμένη δράση».
Οι Τιμές της Ενέργειας έχουν ξεφύγει σε βαθμό αδιανόητο. Ένα προφανές γεωπολιτικό παιχνίδι με το Φυσικό Αέριο, οδηγεί την Οικονομία της ΕΕ σε κρίση. Η Ελλάδα δεν έχει τις ακριβότερες τιμές, όπως βλέπετε, αλλά αυτό σε αυτό το ύψος μικρή σημασία έχει. Χρειάζεται συντονισμένη δράση pic.twitter.com/ahjDM0c2pz
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) December 22, 2021
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μισούστιν
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στους τομείς της ενέργειας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε το Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2022-2024.
Η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε σε συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι κ. Μητσοτάκης και Μισούστιν συζήτησαν τη συνέχεια της διμερούς συνεργασίας στη βάση του Κοινού Προγράμματος Δράσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2022-2024 που υιοθετήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.
«Έκρηξη» τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη
«Ράλι» αυξήσεων στην ενέργεια καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη χονδρική τιμή του ρεύματος είναι πάνω από τα 400 ευρώ η MWh, ενώ για το φυσικό αέριο η τιμή διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 170 ευρώ η MWh.
Η εξέλιξη αυτή στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος απειλεί το πανευρωπαϊκό οικοδόμημα δεδομένου ότι ελάχιστες οικονομίες μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο υψηλές τιμές ενέργειας, με τις επιχειρήσεις να προτίθενται είτε να περιορίσουν την παραγωγή τους, είτε να βάλουν προσωρινό λουκέτο.
Όμως και στις δύο περιπτώσεις αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πλήθος επιχειρήσεις, θα πλήξει την πλήξει την κατανάλωση και θα δημιουργήσει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, εξαιτίας των ελλείψεων σε αγαθά.
Η τιμή του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρεί σήμερα (22.12.2021) κάτω από τα 170 ευρώ η μεγαβατώρα, ωστόσο τα επίπεδα αυτά είναι απαγορευτικά για μία σειρά χωρών και επιχειρήσεων.
Η πορεία των τιμών σήμερα στην Ευρώπη δεν δείχνει καμία τάση αποκλιμάκωσης και έτσι μετά το χθεσινό ρεκόρ η τιμές διατηρούνται στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα. Η χονδρεμπορική τιμή προσεγγίζει τα 416 ευρώ η MWh αυξημένη κατά 21,5% και υπολογίζεται να φτάσει η μέγιστη έως και τα 542,5 ευρώ MWh υψηλότερη τιμή κατέχει μακράν η Γαλλία, όπου η τιμή χονδρεμπορικής σκαρφαλώνει στα 452,94 ευρώ η MWh ενώ με εξαίρεση την Ελβετία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές ξεπερνούν τα 400 ευρώ η MWh.
Η Ελλάδα έχει μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Για παράδειγμα σήμερα το 52,68% της ζήτησης με φυσικό αέριο, από υδροηλεκτρικά το 15,27% ενώ από ΑΠΕ μόλις το 11,94%.