Για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο μαζί με άλλους ηγέτες της ΕΕ αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το μεταναστευτικό στην Ελλάδα μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης στην εκπομπή «UPDATE» του ΕΡΤNEWS.

«Ξεκινώντας από τις ροές από τα ανατολικά μας, δηλαδή από τα σύνορα μας με την Τουρκία, πρέπει να ομολογήσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση έχουμε αρκετά μειωμένες ροές αυτό οφείλεται και στην πολύ καλή δουλειά που κάνει το Λιμενικό, αλλά και στην ανταπόκριση που έχει υπάρξει από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Έβρος και ο θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή από πλευράς ροών σε μια ύφεση, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να διαχειριστούμε το φαινόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από την άλλη, παρατηρείται μια αυξητική τάση στην Μεσόγειο. Είμαστε δηλαδή χώρα, δυστυχώς, που έχει ροές και από τα ανατολικά και από το νότο. Αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο για μεσογειακή χώρα.

Παρατηρείται λοιπόν μια αυξητική τάση από τη μεριά της Μεσογείου, κυρίως ροές που προέρχονται από τη Λιβύη. Εκεί συσσωρεύεται δηλαδή ένας πληθυσμός είτε από την Υποσαχάρια Αφρική είτε από τη Μέση Ανατολή.

Υπάρχουν άλλα σημεία αναχωρήσεων και προς την Ισπανία και προς την Ιταλία. Αλλά όταν μιλάμε για Λιβύη και Τομπρούκ κατά βάση μιλάμε για ροές που απευθύνονται ή κατευθύνονται προς την Κρήτη και προς τη Γαύδο.

Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για μια κρίση. Μιλάμε για μια παρατήρηση αυξητικών ροών, αλλά αν υπολογίσουμε ότι η Αίγυπτος, σύμφωνα με τις δηλώσεις τις δικές τους, έχει 9 με 11 εκατομμύρια προσφυγικό πληθυσμό ή πληθυσμό που πήγε στην Αίγυπτο είτε εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, είτε εξαιτίας καταστάσεων που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, είτε εξαιτίας αυτού που συμβαίνει στο Σαχέλ, τότε γίνεται κατανοητό ότι ο πληθυσμός αυτός συσσωρευθείς στην Αίγυπτο βρίσκει ένα διάδρομο, μια διέξοδο εκεί.

Παράλληλα, αυτό που παρατηρείται σε αυτή τη μικρή πάντως, επισημαίνω επί του παρόντος αύξηση των ροών. Έχουμε και περιπτώσεις Αιγυπτίων και μάλιστα Αιγυπτίων, είτε ασυνόδευτων ανηλίκων είτε γυναικών με παιδιά. Είναι δηλαδή μια ροή που εμφαίνεται ότι μπορεί στο μέλλον να εξελιχθεί σε κάτι πιο σημαντικό»

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων ηγετών της ΕΕ, αύριο στο Κάιρο ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Καταρχήν είναι μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του πιθανού προβλήματος.

Γιατί ακόμα το πρόβλημα δεν υφίσταται, όπου Ελλάδα, Ιταλία και Ευρώπη συλλογικά μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, έτσι ώστε πέραν των υπολοίπων, να συζητήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης μιας πιθανής παράτυπης μεταναστευτικής ροής που θα καταλήξει στον ελληνικό κατά βάση χώρο, αλλά παράλληλα και στον ευρωπαϊκό».

Αναφορικά με ο ποια είναι η στρατηγική της Ελλάδας για το μεταναστευτικό ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει «η Ελλάδα θέλει να τροποποιήσει τις ροές από παράνομες οι παράτυπες σε νόμιμες. Δεν θέλει να αποτινάξει από πάνω της τις υποχρεώσεις που έχει στα ζητήματα ασύλου και προσφυγικού δικαίου, αλλά θέλει να πείσει τις χώρες και τους πολίτες των τρίτων χωρών προέλευσης ότι αξίζει τον κόπο να έρθουν νόμιμα στην Ελλάδα, να εργαστούν και να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως παράτυποι οικονομικοί μετανάστες».

Διαβάστε ακόμη: