«Μπροστά μας έχουμε δυσκολίες, αλλά σε αυτή την κατάσταση που τώρα υπάρχει, είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα μας ακόμα κρατάει καλά. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν για την οικονομία στις χώρες ευρωζώνης, για το 2022 και το 2023 έφεραν την Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων χώρων, ως προς τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στο 4ο αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας, που πραγματοποιείται στην περιοχή της Τριχωνίδας και οργανώνεται από το «’Αλμα Ανάπτυξης», οργανισμούς της αυτοδιοίκησης και φορείς.

Όπως εξήγησε στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης, «το να έχουμε ανάπτυξη σημαίνει ότι καταφέρνουμε και παράγουμε νέες θέσεις εργασίας και ότι η οικονομία μας εξακολουθεί να λειτουργεί παρά την πανδημία και παρά τον πόλεμο». Επίσης, δήλωσε ότι «ο τουρισμός φέτος θα πάει εξαιρετικά καλά, ενώ και οι επενδύσεις πάνε εξαιρετικά καλά». Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) που ανακοινώθηκε στη Γερμανία και όπως είπε «αυτός ο δείκτης είναι ο πρόδρομος δείκτης του πληθωρισμού», προσθέτοντας:

«Η αύξηση αυτού του δείκτη για το μήνα Απρίλιο στη Γερμανία ήταν 33,8% και ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1949. Αυτή λοιπόν η αύξηση θα έλθει και στην Ελλάδα με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων, αφού τα μισά προϊόντα σε ένα σούπερ – μάρκετ είναι από την Γερμανία. Έτσι λοιπόν η ύφεση στη γερμανική οικονομία θα φέρει ύφεση και στην ευρωπαϊκή οικονομία, διότι στη σύγχρονη οικονομία δεν υπάρχει μία χώρα μόνη της, αφού όλοι είμαστε ένας κύκλος, συνδεδεμένοι μεταξύ μας».

Ουκρανία

Στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «έχει δημιουργήσει και μία ευκαιρία για την Ελλάδα». Όπως επεσήμανε, «η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο συγκριτικό φυσικό πλεονέκτημα, εάν καταφέρει να παράγει ρεύμα από τον άνεμο και από τον ήλιο» και εξήγησε: «Όπως έχει διαμορφωθεί τώρα η κατάσταση, η ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές είναι εξαιρετικά φθηνότερη από τους υδρογονάνθρακες. Αυτό έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον τεράστιων funds προς την Ελλάδα, για να φτιάξουν γιγαντιαία έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για να φτιάξουν στη χώρα μας εργοστάσια αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είναι το υδρογόνο».