O υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτηση του παραθέτει πίνακα με στοιχεία, σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμού σε άλλες χώρες και το αντίστοιχο ποσοστό θανάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σε ανάρτησή του στο Twitter, για παράδειγμα στη Βουλγαρία με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στο 19%, καταγράφονται τις τελευταίες 14 ημέρες 159 θάνατοι. Στον αντίποδα στην Πορτογαλία με ποσοστό εμβολιασμού στο 85%, καταγράφονται μόλις 7 θάνατοι. 

«Κάθε περαιτέρω συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του COVID κανονικά θα τελείωνε εδώ αν επικρατούσε η λογική», σχολιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στα 2.249 τα νέα κρούσματα – 335 οι διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.249, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 671.040 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.126 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.042 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 335 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 294 (87.76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (12.24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +6.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.

ECDC για Ελλάδα: Βελτιωμένη η επιδημιολογική κατάσταση αλλά κινδυνεύετε

Περισσότερες περιοχές της Ελλάδας μπήκαν στο κίτρινο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν στο πορτοκαλί σύμφωνα με τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που παρουσιάστηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων κορωνοϊού, τεστ και δείκτη θετικότητας, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας βρίσκεται στο «πορτοκαλί», ενώ η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, η Ευρυτανία, η Ήπειρος, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη βρίσκονται πλέον στο «κίτρινο».

Σε σχέση δηλαδή με την προηγούμενη εβδομάδα, από το «πορτοκαλί» πέρασαν στο «κίτρινο» η Ήπειρος και η Κρήτη.