Περισσότερες περιοχές της Ελλάδας μπήκαν στο κίτρινο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν στο πορτοκαλί σύμφωνα με τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που παρουσιάστηκαν σήμερα 7 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, όπως φαίνεται στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων κορωνοϊού, τεστ και δείκτη θετικότητας, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας βρίσκεται στο «πορτοκαλί», ενώ η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, η Ευρυτανία, η Ήπειρος, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη βρίσκονται πλέον στο «κίτρινο».
Σε σχέση δηλαδή με την προηγούμενη εβδομάδα, από το «πορτοκαλί» πέρασαν στο «κίτρινο» η Ήπειρος και η Κρήτη.
Πράσινο η Ελλάδα στο δείκτη θετικότητας
Στον χάρτη με τον δείκτη αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί», με τη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Ευρυτανία, την Ήπειρο, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη να βρίσκονται στο «κίτρινο».
Στον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο «πράσινο», με ποσοστό κάτω από 1% θετικών κρουσμάτων κοροναϊού.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η διευθύντριά του ECDC για τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων στις χώρες που αυτό παρατηρείται, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμμόν.
Η διευθύντρια του ECDC μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και την Ειρήνη Ζαρκαδούλα συνολικά για την πορεία της πανδημίας, αλλά για και τις συνέπειες της παραπληροφόρησης την περίοδο της κρίσης. Διαβάστε τι απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου:
Ποιος είναι ο ρόλος του ECDC και ειδικά σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε τώρα;
O ρόλος μας είναι να αναγνωρίζουμε, να αξιολογούμε και να επικοινωνούμε κινδύνους και απειλές για την ανθρώπινη υγεία από μεταδοτικές ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τι συμβαίνει, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά επίσης παγκοσμίως έτσι ώστε ν α γνωρίζουμε τι συμβαίνει και να αξιολογούμε τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες στην Ευρώπη, τους Ευρωπαίους που πηγαίνουν σε αυτή την περιοχή και για τους Ευρωπαίους που ζουν στην περιοχή.
Παρακολουθούμε επίσης, αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούμε τακτικά 50 και πλέον ασθένειες με τις χώρες της ΕΕ να δίνουν αναφορές σε εμάς και εμείς κάνουμε εκθέσεις, γραφικά, χάρτες.
Εν συνεχεία, στηρίζουμε τα κράτη-μέλη στις προσπάθειες προετοιμασίας, κάνουμε μετά από αίτημά τους επισκέψεις για να δούμε συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία έχουν, κάνουμε ασκήσεις προσομοίωσης και επίσης εργαστήρια για να ενισχύσουμε την προετοιμασία. Δίνουμε επίσης επιστημονική καθοδήγηση και συμβουλές τις οποίες επίσης δημοσιεύουμε.
Όταν έχουμε μία κρίση κάνουμε ακριβώς το ίδιο, αλλά επικεντρωνόμαστε στην ασθένεια η οποία προκαλεί την κρίση.