Προχωρούν οι συζητήσεις με τον επενδυτή και την DFC για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ενώ προετοιμάζεται και το σχετικό σχέδιο νόμου, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

– Για τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης:

«Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν κάνουν καλό στην οικονομία. Έχουμε μία τεράστια ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που έχει να δει ο πλανήτης δεκαετίες. Και δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Έχουμε και μία τεράστια καραντίνα στην Κίνα που κρατάει ήδη ένα μήνα και με απροσδιόριστη λήξη. Αυτό θα επηρεάσει πάρα πολύ την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και θα φέρει εκ νέου πληθωριστικές πιέσεις και ελλείψεις».

– Για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου στη χώρα μας από τη Ρωσία:

«Πρώτα απ’ όλα, δεν θα υπάρξει. Τα μέτρα που θα λάβουμε είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια. Αλλά ακόμα και αν υπήρχε τέτοιο κλείσιμο της στρόφιγγας, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες χώρες της γειτονιάς μας. Η εξάρτηση με το ρωσικό φυσικό αέριο υπάρχει, αλλά δεν είναι στα ύψη όπως είναι για την Πολωνία, τη Γερμανία και άλλες χώρες που πράγματι αν κλείσει η κάνουλα σχεδόν δεν θα έχουν ρεύμα».

– Για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει μέτρα εκτός «ευρωπαϊκής ομπρέλας»:

«Ο κ. πρωθυπουργός είπε καθαρά και ξάστερα από το φόρουμ των Δελφών ότι διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση και αν αυτή δεν έρθει, οφείλουμε να βρούμε τρόπο να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας από το ρεύμα και τους λογαριασμούς του. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

– Για το αν η παρούσα κρίση επηρεάζει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας:

«Μέχρι στιγμής, ευτυχώς όχι. Αντιθέτως, στο κομμάτι κυρίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ροή από πριν. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα έχει ρεκόρ στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα που να μην έρθει μια μεγάλη ξένη εταιρεία στο γραφείο μου γι’ αυτό το λόγο. Ήδη έχουν δρομολογηθεί πολύ μεγάλα projects και είναι στη διαδικασία να δρομολογηθούν πολλά ακόμα.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η πορεία του ελληνικού τουρισμού για το 2022 – παρά τον πόλεμο και τον πληθωρισμό- είναι πάρα πολύ καλή, έχει δημιουργήσει μεγάλες επενδύσεις και στον τουρισμό και στο Real Estate. Με μεγάλη ορμή προχωράνε και όλες οι επενδύσεις της υψηλής τεχνολογίας, όπως της Microsoft, της Amazon Web Servises, της Meta Facebook και άλλες μεγάλες επενδύσεις που έρχονται».

– Για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης των χωρών της Δύσης:

«Ότι υπάρχει κίνδυνος η έκρηξη στην ενέργεια και η έκρηξη στον πληθωρισμό να αποσταθεροποιήσει τις δημοκρατίες στη Δύση ασφαλώς και υπάρχει. Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας. Εμείς σε σχέση με τους άλλους έχουμε ένα καλό. Έχουμε περάσει πολύ πρόσφατα από την κρίση τού λαϊκισμού και αυτό λειτουργεί εν μέρει αποτρεπτικά. Ο ψηφοφόρος θυμάται ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Εγώ θυμάμαι, το 2014, που μας μιλούσαν για «σεισάχθεια, διαγραφή χρεών, κατάργηση μνημονίου με ένα άρθρο» Και μετά περάσαμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ήταν οι πρώτοι σε κατασχέσεις και οι πιο μνημονιακοί. Οπότε, ο κόσμος στην Ελλάδα έχει έναν βαθμό εμβολίου από το λαϊκισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε προστατευμένοι 100%. Άλλωστε, το κυριότερο επιχείρημα του πρωθυπουργού για να πείσει την Ευρώπη να πάρει δραστικά μέτρα για την αύξηση του κόστους ενέργειας είναι αυτός ο κίνδυνος του λαϊκισμού που δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

– Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εκατό φορές. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Δεν υπάρχει λόγος να επανερχόμαστε σε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι αυτή τη στιγμή οι εκλογές το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα και ούτε τα προβλήματα που αναφέρουμε οφείλονται στην ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση παρούσα καλείται να διαχειριστεί πρωτοφανείς παγκόσμιες κρίσεις. Είναι χωρίς αμφισβήτηση η πιο ταραγμένη περίοδος από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άρα, όταν αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει παγκοσμίως, καταλαβαίνεις ότι η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να κρατήσει τη χώρα όρθια και μέχρι στιγμής, Δόξα τω Θεώ τα καταφέρνει υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

– Για το έργο που θα έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές:

«Η κυβέρνηση αυτή έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα και είμαι πολύ περήφανος γιατί όποτε ταξιδεύω στο εξωτερικό η εικόνα που έχουν πλέον για την Ελλάδα είναι καταπληκτική. Οι ”έξω” βλέπουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο αυτά τα τρία χρόνια και είναι εντυπωσιασμένοι για το ότι έχει πετύχει αυτή την πρόοδο υπό αυτές τις συνθήκες. Άρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσει θετική ψήφο για όλα αυτά που έχει κάνει».

– Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας:

«Έχουμε προχωρήσει, είμαστε σε επαφή με τον επενδυτή και την DFC που θα υποστηρίξει το project. Παράλληλα, είμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας του σχεδίου νόμου».

– Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σκωτία:

«Ο πλανήτης φλέγεται και πρώτο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, αυτό είναι κωμωδία».