Είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από το τέλος μιας μεγάλης οδύσσειας, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην πορεία του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας  μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην εκδήλωση “Ημέρα Βιομηχανικής Συνεργασίας” που διοργανώνουν στην Ελευσίνα σήμερα και αύριο, ο επενδυτικός αμερικανικός όμιλος ΟΝΕΧ μέσω της Elefsis Shipyards AE και ο ναυπηγικός όμιλος Fincantieri S.p.A.

Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό και το Υπουργείο Άμυνας έχουν δεσμευτεί να εγκρίνουν το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά από αυτό, ανοίγει ο δρόμος τόνισε για την ολοκλήρωση μιας συνεργασίας πολυεπίπεδης – μετά από την έγκριση της δικαστικής απόφασης- που θα επιτρέπει την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας με τρόπο που θα είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικός.

Για μένα συνέχισε ο Υπουργός είναι πολύ ευχάριστη εικόνα «να έχουμε μία λειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας, στα οποία θα υπάρχει φυσικά η ελληνική σημαία, η σημαία της φίλης χώρας Ιταλίας – μια από τις πιο αγαπημένες χώρες για όλους τους Έλληνες-, η σημαία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης -γιατί είμαστε όλοι Ευρωπαίοι-, και η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που δια της ONEX και της DFC συμμετέχει στο εγχείρημα. Ένα παράδειγμα καλής συμμαχικής συνεργασίας που στο τέλος βγάζει και λεφτά».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt που μίλησε στην ίδια εκδήλωση, τόνισε από τη πλευρά του ότι «στο έργο της Ελευσίνας, βλέπουμε τη σύγκλιση τριών αμοιβαίων συμφερόντων μας: της άμυνας, της ενεργειακής ασφάλειας και της ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σε συνεργασία με Lockheed Martin,  για την κατασκευή της Hellenic Future Frigate, αυτό που ονομάζουμε HF2, και την αναβάθμιση του στόλου κλάσης MEKO του Ελληνικού Ναυτικού, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Οι ΜΕΚΟ επιχειρηματολόγησε, έχουν πολλά χρόνια ζωής μέσα τους, εάν είναι εξοπλισμένοι με νέα όπλα και συστήματα μάχης. Όσον αφορά την πρόθεση των ΗΠΑ να κάνουν αυτό το έργο εδώ στην Αττική με Έλληνες εργαζόμενους, είπε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει διεξαγάγει διεξοδικές έρευνες τόσο στην Ελευσίνα όσο και στον Σκαραμαγκά, και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι, με την κατάλληλη επένδυση κεφαλαίου, και τα δύο ναυπηγεία αποτελούν βιώσιμες επιλογές για νέες κατασκευές. και τις αναβαθμίσεις των ΜΕΚΟ».

Επιπλέον, το ισχυρό δίκτυο βιομηχανικών συνεργασιών της Lockheed στην Ελλάδα, καθώς και η ισχυρή συνεργασία της με την Fincantieri της Ιταλίας με κάνουν να είμαι σίγουρος ότι μπορούν να παραδώσουν έγκαιρα και με τις προδιαγραφές για το Ελληνικό Ναυτικό, συμπλήρωσε.

Πράγματι, η συνεργασία της Lockheed Martin με τη Fincantieri προσφέρει την προοπτική αξιοποίησης των πόρων εδώ στην Ελλάδα. ΟΙ δυο εταιρείες συνεργάστηκαν για να αναζωογονήσουνε τα αμερικανικά ναυπηγεία στο Marinette του Ουισκόνσιν. Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα εδώ στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης.

Η πρόταση των ΗΠΑ θα δημιουργήσει 500-1.000 τοπικές θέσεις πλήρους απασχόλησης, υποστήριξε ο κ. Pyatt.