Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως το ψωμί εν μέσω του κύματος ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα.
Ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά τα ζητήματα και κάνει παρεμβάσεις, το θέμα του ΦΠΑ είναι ότι, δημιουργεί μεγάλο κενό στα δημοσιονομικά, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Είναι όμως ένα μέτρο που εξετάζεται».
Ακόμη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι, με τη μείωση του ΦΠΑ, «λίγες φορές φάνηκε η διαφορά» κι έφερε ως παράδειγμα τη μείωση 6% στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές».
Γεωργαντάς: Μετά την παρέμβαση στο ρεύμα θα έχουμε αλλαγή στην τιμή των προϊόντων
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Γεωργαντάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «με την πολύ σοβαρή παρέμβαση στο ρεύμα, θα δούμε ότι θα έχουμε αλλαγή στην τιμή των προϊόντων».
Μάλιστα, αναφερόμενος στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, είπε ότι, «υπάρχουν προϊόντα που εισάγουμε, αλλά πρώτη φορά από το 1984 έχουμε θετικό ισοζύγιο. Τα προϊόντα που εξάγουμε είναι πολύ περισσότερα».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι, «δεν θα έχουμε ελλείψεις», σημειώνοντας ότι, «φάνηκε ότι έχουν καλλιεργηθεί αυτό που μένει τώρα είναι η καλή σοδειά. Ενισχύσαμε με εθνικούς πόρους τον πρωτογενή τομέα και θα ενισχύσουμε πάλι με ευρωπαϊκούς όρους. Θα γίνει προσαρμογή και στη νέα πραγματικότητα».
Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε ότι, «η παρέμβαση στο ρεύμα θα βοηθήσει», σημειώνοντας πως, «κάνουμε παρεμβάσεις για την αύξηση της παραγωγής, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την παραγωγή προϊόντων που εισάγουμε».
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη, απαντώντας χαρακτηριστικά ότι «επικεντρώνουμε τις δυνάμεις για την έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου για το ηλεκτρικό ρεύμα και από εκεί και πέρα αναπτύσσουμε μια σειρά από πολιτικές που ενισχύουν και θωρακίζουν άμεσα ή έμμεσα τα εισοδήματα των πολιτών για να είναι πιο ανθεκτικά στο κύμα των ανατιμήσεων που υπάρχουν».