Η Φώφη Γεννηματά, με ομιλία της οποίας άνοιξε η εκδήλωση, ανέφερε πως η υπόθεση του «metoo» πρέπει να ενθαρρυνθεί, ώστε να φέρει αποτέλεσμα. «Να αποθαρρύνουμε όσους αρέσκονται στην εξουσιαστική βία, να γνωρίζουν ότι θα έχουν συνέπειες, ότι θα τιμωρηθούν. Να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες, αλλά και όλα τα θύματα να μιλούν, να καταγγέλλουν. Καμία σιωπή και καμία ανοχή σε αυτές τις πρακτικές. Σε όλους τους χώρους, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στα Πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στην γειτονιά μας», σημείωσε η κ. Γεννηματά και τόνισε:
«Από εδώ και πέρα το να σπάσουμε τη σιωπή δεν είναι μόνο επιλογή, είναι ευθύνη. Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μπούμε μπροστά.
Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, να ξεριζώσουμε μια φρικτή εκδοχή της ανισότητας και να αγωνιστούμε μαζί με τους άνδρες που το αντιλαμβάνονται, για δικαιοσύνη, αλληλοσεβασμό, αλληλεγγύη, ισότητα, για την πραγματική δημοκρατία».
Εξήρε το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου που μίλησε πρώτη κι ακολούθησαν πολλές.
Πρόσθεσε ότι πραγματοποιείται μια μεγάλη αλλαγή και τόνισε πως «χρωστάμε πολλά οι γυναίκες σε όσες μίλησαν και σε όσες θα μιλήσουν ακόμη.
Τα θύματα όμως δεν είναι μόνο γυναίκες».
Γεννηματά για Λιγνάδη
Έκανε αναφορά και στην υπόθεση Λιγνάδη λέγοντας πως ήταν τεράστιο σοκ γιατί αφορούσε και ανήλικους και πως έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για βούρκο που αποκαλύπτεται και πρέπει να οδηγήσει σε λύσεις κι όχι κανείς να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο. Κατέγραψε τις ενέργειες που έγιναν από το Κίνημα Αλλαγής για θέματα ισότητας και δικαιωμάτων από τον Νοέμβριο με τον πιο έντονο τρόπο, όταν ανέδειξε το θέμα της «έμφυλης βίας» ως «πανδημία μέσα στην πανδημία» και τόνισε τα θέματα κακοποίησης στους εργασιακούς χώρους.
«Ήμασταν εμείς, που με ερώτηση των αρμόδιων βουλευτών μας, φέραμε πρώτοι στη Βουλή τις καταγγελίες στον χώρο του Πολιτισμού, ζητώντας την παρέμβαση των δικαστικών αρχών, ώστε να σπάσει επιτέλους το απόστημα της κατάχρησης εξουσίας σε όλους τους χώρους.
Ήμασταν εμείς, που με ερώτηση των βουλευτών μας στις 16/02 ζητήσαμε την άμεση υιοθέτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
Αλλά και την νομοθετική παρέμβαση, για να αλλάξει ο ποινικός κώδικας, όσον αφορά αυτά τα αδικήματα και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι υπεύθυνοι», επεσήμανε η κ. Γεννηματά.
Κάλεσε όλες τις γυναίκες να βρουν το θάρρος να καταγγέλλουν γεγονότα βίας και παρενόχλησης και δεσμεύτηκε να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.