Τα μετρητά που έχουν οι επενδυτές είναι κοντά σε υψηλά επίπεδα – ρεκόρ και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μια ευχάριστη είδηση για τις μετοχές, καθώς υπάρχει ένα «κύμα» χρημάτων έτοιμο να επιστρέψει αμέσως στην αγορά. Αλλά το ερώτημα είναι το εξής: Θα επιστρέψουν αυτοί οι επενδυτές σύντομα στις αγορές, ειδικά με το κλίμα να είναι ακόμα αβέβαιο και τις μετοχές να κινδυνεύουν από sell off;

Το συνολικό καθαρό ενεργητικό της αγοράς αυξήθηκε στα 4,814 τρισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το InvestmentCompanyInstitute.Λίγο υψηλότερο δηλαδή από τα 4,79 τρις του Μαΐου του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία του Covid-19.Αυτά τα ποσά περιλαμβάνουν κεφάλαια της χρηματαγοράς που κατέχονται από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.Το επίπεδο των περιουσιακών στοιχείων σε αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς έχει ξεπεράσει τα υψηλά από την αρχή του έτους, αλλά η Wall Street έχει ήδη παρατηρήσει τον πακτωλό των μετρητών. «Πρόκειται για ένα βουνό με χρήματα!»έγραψε ο στρατηγός αναλυτής της BankofAmerica, StephenSuttmeier.«Αν και αυτό φαίνεται αντίθετα ανοδικό, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν κάνει τη διατήρηση μετρητών πιο ελκυστική».

Στάση αναμονής

Οι επενδυτές, που ανησυχούν για τα κέρδη και τα επιτόκια, μπορεί να είναι πρόθυμοι να περιμένουν προτού… ρίξουν περισσότερα χρήματα σε μετοχές. Ταυτόχρονα, οι θεσμικοί επενδυτές δημιουργούν στην πραγματικότητα εισόδημα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορεί να βρίσκουν έναν ασφαλέστερο τρόπο για να δημιουργήσουν αποδόσεις, ενώ περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν. Ο Jack Ablin της Cresset Capital αναφέρει στο CNBC «τα μετρητά δεν είναι πια σκουπίδια», ενώ τόνισε ότι τα ομόλογα έχουν γίνει ξανά ελκυστικά για τους επενδυτές που αναζητούν απόδοση.

Από την άλλη πλευρά ο Julian Emanuel, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Evercore ISI, δήλωσε ότι η άνοδος στις χρηματαγορές ήταν άμεσο αποτέλεσμα της πώλησης μετοχών στο τέλος του έτους. «Αν κοιτάξετε τα δεδομένα ροών για τα μέσα Δεκεμβρίου, οι εκκαθαρίσεις ήταν της τάξης του Μαρτίου 2020», είπε.

Διαβάστε ακόμη: