Η ενεργειακή εταιρεία Gazprom Neft υπέγραψε συμφωνία με την διάδοχο εταιρεία της McDonald’s στη Ρωσία, προκειμένου να τροφοδοτήσει τα πλοία της με βιοκαύσιμα που παράγονται από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι σε μια προσπάθεια να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στους στόχους της για το κλίμα παρά το βαθύτερο πολιτικό ρήγμα με τη Δύση εδώ και δεκαετίες. Τα βιοκαύσιμα θεωρούνται ευρέως λιγότερο επιβλαβή όσον αφορά τις εκπομπές από τα συμβατικά καύσιμα.

Σύμφωνα με το Reuters, η θυγατρική επιχείρηση ανεφοδιασμού καυσίμων της Gazprom Neft, Gazprom Neft Marin Bunker, ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη εταιρεία στη Ρωσία που τροφοδοτεί τα πλοία με καύσιμα πλοίων αναμεμειγμένα με βιοκαύσιμα στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης στη Βαλτική Θάλασσα.

Ανέφερε ότι το νέο καύσιμο συμμορφώνεται με τους τεχνικούς κανονισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα περισσότερα πλοία.

«Παράδοση» στα βιοκαύσιμα

Η εταιρεία Vkusno & tochka, ή «Tasty and that’s it», η οποία ανέλαβε τα McDonald’s στη Ρωσία πέρυσι, αφού η αμερικανική αλυσίδα έκλεισε εστιατόρια και αποχώρησε από την αγορά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι μέρος του έργου καθώς και μιας εταιρείας που ονομάζεται Ecoway.

Η Vkusno & tochka προμηθεύει ήδη χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια για την παραγωγή βιοκαυσίμων που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση λεωφορείων με ηλεκτρική ενέργεια στη Μόσχα και ανακυκλώνει χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι για πάνω από μια δεκαετία.

«Η δοκιμαστική τροφοδοσία με καύσιμο στην Αγία Πετρούπολη έδειξε ότι το νέο πράσινο καύσιμο, όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, είναι πλήρως συνεπές με τα παραδοσιακά προϊόντα πετρελαίου, ενώ η χρήση του μειώνει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα», δήλωσε ο Anton Soboled, γενικός διευθυντής της Gazprom Neft Μαρίν Μπάνκερ.

Η Ιρίνα Κορσούνοβα, υπεύθυνη για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Vkusno & tochka, είπε ότι η εταιρεία επεξεργάζεται περίπου 5.500 τόνους χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού κάθε χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα