Δεν έχουν τέλος οι ισραηλινές επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας, την ίδια ώρα που οι σχέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Ισραήλ και Χεζμπολάχ εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν, με τον Νετανιάχου να δηλώνει με νόημα ότι αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας και τον Νασράλα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου μεγαλύτερου χτυπήματος.

Την ίδια ώρα δε διαφαίνεται εκεχειρία στη Γάζα, καθώς οι αντιπροσωπείες Ισραήλ και Χαμάς αποχώρησαν από την Αίγυπτο απορρίπτοντας τη νέα πρόταση των μεσολαβητών.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας με τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός να παραμένουν για την ώρα χωρίς αποτέλεσμα. Η παρουσία του Ισραηλινού στρατού στο διάδρομο Φιλαδέλφεια στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου είναι βασικό σημείο διαφωνίας όχι μόνο με τη Χαμάς αλλά και με την Αίγυπτο. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πιέζουν για συμφωνία.

O Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε: «Εργαζόμαστε πυρετωδώς στο Κάιρο, με την ομάδα μας και τις ομάδες των άλλων μεσολαβητών, καθώς και με το Ισραήλ, προκειμένου να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός και σε συμφωνία (απελευθέρωσης των) ομήρων.

Οι περισσότεροι έχουν φύγει για πιο ασφαλείς περιοχές, όπως και οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ.

Στη Χαν Γιούνις, οι κάτοικοι επιστρέφουν εκεί απ’ όπου αποσύρθηκε ο ισραηλινός στρατός για να αντικρίσουν ένα πεδίο καταστροφής. Μετρούν νεκρούς και θρηνούν για τους δικούς τους.

Ένας κάτοικος της Χαν Γιουνίς τόνισε: «Είμαι ένας πατέρας όπως κάθε άλλος πατέρας που έχασε τα παιδιά του. Έχασα κάποιον από τη ζωή μου, έχασα την ψυχή μου. Ο γιός μου Αλάα πέθανε και σχεδόν πεθάναμε κι εμείς μαζί του».

Στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στην κεντρική Γάζα, η εντολή εκκένωσης έφτασε και στο ζωτικής σημασίας νοσοκομείο Αλ Άκτσα επιτείνοντας το δράμα των τραυματιών. Και η κατάπαυση του πυρός μοιάζει ακόμη μακριά.

ΗΠΑ: Προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο

Oι Ηνωμένες Πολιτείες ρίχνουν -παρασκηνιακά- όλο το βάρος στις συνομιλίες του Καΐρου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μεν εχθές αλλά θα συνεχιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο και τις επόμενες ημέρες. Εκτιμάται στην Ουάσιγκτον, ότι μόνο με μια επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών θα αποτραπεί η αναμενόμενη απάντηση του Ιράν και θα αποφευχθεί μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι παραμένουν πολλά και σημαντικά εκκρεμή ζητήματα, το κλίμα είναι εποικοδομητικό και υπάρχει η αίσθηση ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν να αποφύγουν τα χειρότερα.

Όπως είπε και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν τα πάντα κυρίως πίσω από κλειστές πόρτες για να αρθεί το αδιέξοδο, παράλληλα όμως παραμένουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να βοηθήσουν το Ισραήλ να προστατεύσει την ασφάλεια του και τους πολίτες του, όπως κάνουν άλλωστε τους τελευταίους 11 μήνες.

Διαβάστε ακόμη: