Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μετά την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είπε η Λεπέν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση».

Ο Εθνικός Συναγερμός διαθέτει 88 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.

Στο μεταξύ, νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέρ, καταγγέλλοντας το «δημοκρατικό έλλειμμα». «Προφανώς θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, επειδή η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη, έχουμε τεράστιες αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικάτων. Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν στηρίζουν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της γαλλικής παραδοσιακής δεξιάς, δεν θα στηρίξουν καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα κατατεθεί από την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ερίκ Σιοτί.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα μπορέσει να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν ότι η κυβέρνησή της θα προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει, χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση, τη μεταρρύθμιση αυτήν, οι ηγέτες της Ανυπότακτης Αριστεράς και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είπαν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.