Περίπου μια εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την άνετη πρωτιά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού. Μάλιστα, μια από τις δημοσκοπήσεις «βλέπει» εφικτό και το σενάριο αυτοδυναμίας στη νέα βουλή.

Ο Εθνικός Συναγερμός, με επικεφαλής τον 28χρονο Τζόρνταν Μπαρντέλα, λαμβάνει το 33% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa. Η νέα αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου συγκεντρώνει 28% και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έρχεται τρίτο και… καταϊδρωμένο με μόλις 19%.

Σε έτερη δημοσκόπηση από την Opinionway και την Vae Solis, το ακροδεξιό κόμμα που δημιούργησε η Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται ακόμη πιο ισχυρό, έχοντας μάλιστα αυξήσει τη δύναμη του κατά άλλες δύο ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας έτσι το 35%. Η αριστερή συμμαχία ανεβαίνει επίσης στο 28% και το κεντρώο κόμμα του Μακρόν φτάνει το 22%.

Πάντως, η πρόβλεψη του αριθμού των εδρών κάθε κόμματος είναι σαφώς πιο πολύπλοκη, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε και τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών. Θυμίζουμε πως με βάση το γαλλικό σύστημα, οι δύο κυριότεροι νικητές του πρώτου γύρου αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο.
Ο Εθνικός Συναγερμός και οι υποψήφιοι του είναι πιθανόν να κερδίσουν από 250 έως 300 έδρες στη νέα βουλή έναντι 89 που έχουν σήμερα. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο λαμβάνει από 160 έως 210 βουλευτές και το κόμμα του Μακρόν από 70 έως 120 έδρες, έναντι 250 που έχει σήμερα.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση αριθμεί 577 έδρες, οπότε η πλειοψηφία ορίζεται στις 289 έδρες, ένα νούμερο που δεν είναι απίθανο να καταφέρει να συγκεντρώσει τελικά η ακροδεξιά, πετυχαίνοντας έτσι πλήρη ανατροπή του πολιτικού τοπίου.

Διαβάστε ακόμη