Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχεδιάζει μια αγωγή κατά της TikTok στην οποία θα εστιάζει σε ισχυρισμούς ότι η δημοφιλής πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των παιδιών και όχι σε ισχυρισμούς ότι παραπλάνησε τους ενήλικες χρήστες σχετικά με τις πρακτικές προστασίας των δεδομένων της, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ διερεύνησε τις πιθανές παραβιάσεις από την TikTok και τη μητρική της εταιρεία ByteDance και παρέπεμψε την υπόθεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την Τρίτη.

«Η έρευνα αποκάλυψε ότι έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι κατονομαζόμενοι κατηγορούμενοι παραβιάζουν ή πρόκειται να παραβιάσουν τον νόμο και ότι η διαδικασία είναι προς το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε τότε η FTC σε ανακοίνωσή της.

Το Reuters το 2020 ανέφερε για πρώτη φορά ότι η FTC και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέταζαν ισχυρισμούς ότι η δημοφιλής εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης απέτυχε να τηρήσει μια συμφωνία του 2019 με στόχο την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών.

Η TikTok δήλωσε ότι διαφωνεί έντονα με τους ισχυρισμούς της FTC και είναι απογοητευμένη που η υπηρεσία αποφάσισε να ασκήσει αγωγή.

Η έρευνα είναι ξεχωριστή από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες στο Κογκρέσο σχετικά με το ενδεχόμενο τα δεδομένα των 170 εκατομμυρίων χρηστών της TikTok στις ΗΠΑ να αποκτήσουν αθέμιτη πρόσβαση από την κινεζική κυβέρνηση.

Η TikTok αρνείται τον συγκεκριμένο ισχυρισμό και, ταυτόχρονα, αμφισβητεί νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο και ο οποίος απαιτεί από την κινεζική μητρική ByteDance να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της TikTok στις ΗΠΑ έως τις 19 Ιανουαρίου, αλλιώς θα αντιμετωπίσει απαγόρευση.

Η ByteDance δήλωσε για την υπόθεση την Πέμπτη ότι η απαγόρευση θα ήταν αναπόφευκτη χωρίς δικαστική παρέμβαση και ότι η εκποίηση «δεν είναι δυνατή τεχνολογικά, εμπορικά ή νομικά».

Διαβάστε ακόμη