Ο πληθωρισμός κινήθηκε σε ρυθμούς – ρεκόρ τον Φεβρουάριο, όντας ταχύτερος από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, διατηρώντας την πίεση προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την καταπολέμηση των αυξήσεων στις τιμές. Οι τιμές καταναλωτή «εκτινάχθηκαν» κατά 7.3% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, στην ισχυρότερη άνοδο για τη Γαλλία στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Η στατιστική υπηρεσία, INSEE, είχε αρχικά αναφέρει αύξηση κατά 7.2%.

Αύριο (16/03), η ΕΚΤ θα υλοποιήσει την πρόθεση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά οι μετέπειτα κινήσεις είναι λιγότερο σίγουρες, ειδικά μετά την «κατάρρευση» της Silicon Valley Bank, η οποία προκάλεσε ευρεία «αναταραχή» στις διεθνείς αγορές. Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Εμανουέλ Μακρόν, ενόσω ετοιμάζεται να προωθήσει μία αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού.

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε, επίσης, ότι τα τρόφιμα, οι υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά ήταν οι κύριοι συντελεστές στις ταχύτερες αυξήσεις των τιμών από έτος σε έτος, ενώ, οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους επιβραδύνθηκαν. Το μέτρο του υποκείμενου πληθωρισμού –το οποίο, παρακολουθούν στενά οι κεντρικοί τραπεζίτες– έφθασε στο 6.1% τον Φεβρουάριο από 5.6% τον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη: