Την αυλαία του ανοίγει το Pavillon Populaire στο Μονπελιέ της Γαλλίας με την πρώτη αναδρομική έκθεση για τον Γερμανό φωτογράφο μόδας και σκηνοθέτη, Λίντμπεργκ  μετά τον θάνατό του (σ.σ. τον Σεπτέμβριο του 2019). Πρόκειται για μια έκθεση η οποία αναδεικνύει τις επιρροές και τις εμπνεύσεις του.

«Δεν μεταχειριζόταν τις γυναίκες ως αντικείμενο αλλά ως θέμα των φωτογραφιών του», επισημαίνει ο Ζυλ Μόρα, καλλιτεχνικός διευθυντής του Pavillon Populaire.

Ο Πίτερ Λίντμπεργκ είναι επίσης αναγνωρίσιμος από τη χρήση του μαύρου και άσπρου: απαλές και βαθιές, οι αποχρώσεις του γκρι είναι διαχρονικές λες και είναι καλυμμένες με την πατίνα του χρόνου.

Ο Γερμανός φωτογράφος μόδας και σκηνοθέτης, Πέτερ Λίντμπεργκ.

«Βρήκε πολύ γρήγορα το στυλ του» λέει ο γιος του, ο Σιμον, ο οποίος έδωσε πρόσβαση στα αρχεία του φωτογράφου και ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό στην οργάνωση της έκθεσης, «επειδή ήθελε να είναι πιστός στο ανθρώπινο ον που ο ίδιος ήταν».

«Με το μαύρο και το άσπρο δεν προσπαθείς να κάνεις πιο όμορφα τα πράγματα, να κάνεις σικ ή ευχάριστα τα πράγματα, όχι, το μαύρο και άσπρο είναι αυθεντικό… Το χρώμα σταματά στην επιφάνεια. Το μαύρο και άσπρο διαπερνά το δέρμα: για μένα, δεν έχει να κάνει με το όμορφο ή το μη όμορφο αλλά με το αληθινό και το μη αληθινό», έλεγε ο Λίντμπεργκ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Blind Magazine (@blind.magazine)

«Θα έπρεπε να είναι ευθύνη των σύγχρονων φωτογράφων να απελευθερώσουν τις γυναίκες και τελικά τον κάθε ένα από την τυραννία της νεότητας και της τελειότητας», είχε πει ο Πίτερ Λίντμπεργκ. Με αυτή τη φράση του φαίνεται ότι δεν ήταν μόνο ένας φωτογράφος μόδας ανάμεσα στους πολλούς αλλά είχε κάτι το ξεχωριστό.

Η σκηνογραφία της έκθεσης εναλλάσσεται μεταξύ μεγάλων και μικρότερων φορμάτ. Υπάρχουν εκτυπώσεις που έγιναν στη διάρκεια των δύο επιδραστικών εκθέσεων στη ζωή του Λίντμπεργκ: της έκθεσης στο Hamburger Bahnhof του Βερολίνου το 1997 και της έκθεσης στο Kunsthal του Ρότερνταμ το 2016. Δίπλα σε αυτές, φιλμ από ή για τον Lindbergh και τραπέζια-προθήκες όπου εκτίθενται κοντάκτ, σαλόνια περιοδικών και προσωπικά αντικείμενα όπως τα γυαλιά και το ημερολόγιο του φωτογράφου.

Η έκθεση με τίτλο «Devenir. Peter Lindbergh» στο Pavillon Populaire του Μονπελιέ, ολοκληρώνεται στις 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Ποιος ήταν ο Πίτερ Λιντμπεργκ

Ο Πίτερ Λιντμπεργκ γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1944 στην πόλη Λέσνο της τότε γερμανοκρατούμενης Πολωνία. Αρχικά εργάστηκε ως υπεύθυνος βιτρινών σε γερμανικό πολυκατάστημα. Λάτρης του Βαν Γκογκ σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου και στο Κολλέγιο των Τεχνών του Κρέφελντ. Μετά την αποφοίτησή του προσλήφθηκε ως φωτογράφος στο περιοδικό Stern και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα όπως ο Χέλμουτ Νιούτον, ο Γκι Μπουρντέν και ο Χανς Φόιρερ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με σχεδιαστές και πολυάριθμα περιοδικά μόδας και μη («Vogue», «Vanity Fair», «Harper’s Bazaar», «Rolling Stone», «Ιnterview», «W», «The New Yorker» κ.ά.), ενώ συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό διαφημίσεων, καθώς και σε τρία ημερολόγια της Pirelli (1996, 2002, 2017).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σαν Σήμερα», ο φωτογράφος είχε μακρόχρονη συνεργασία με τη βρετανική «Vogue» και στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2019, το οποίο επιμελήθηκε η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ, φωτογράφισε 15 προσωπικότητες υπό τον τίτλο «Forces For Change». Το τεύχος είναι αφιερωμένο στις «δυνάμεις για αλλαγή», στις γυναίκες – δημόσια πρόσωπα που με το έργο τους κάνουν τη διαφορά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διασημότητες του Χόλιγουντ Σάλμα Χάγιεκ και Τζέιν Φόντα, η νεαρή ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Τα μοντέλα του περιελάμβαναν και γαλαζοαίματους. Ο Λίντμπεργκ φωτογράφησε τη Μέγκαν Μαρκλ για το εξώφυλλο του «Vanity Fair» τον Οκτώβριο του 2017.

Εκτός από το φωτογραφικό έργο που τον έκανε διάσημο, ο Λίντμπεργκ είχε σκηνοθετήσει ταινίες και ντοκιμαντέρ για το χώρο της μόδας. Τον Φεβρουάριο του 2019 εμφανίστηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για τον ίδιο με τίτλο «Ιστορίες Γυναικών».

Ο Πέτερ Λίντμπεργκ πέθανε στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου 2019, σε ηλικία 74 ετών. Από τους δύο γάμους του είχε αποκτήσει τέσσερις γιούς.