Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προχώρησε σήμερα σε ευρύ ανασχηματισμό προκειμένου να δώσει το «φιλί της ζωής» στην κυβέρνησή του, που πλέον δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Σημειώνεται ότι η δεύτερη κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν που ανακοινώθηκε σήμερα διαθέτει συνολικά 41 υπουργούς και υφυπουργούς- 21 άνδρες και 20 γυναίκες- χωρίς την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.
Αμετακίνητοι στα πόστα της παραμένουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών και Εκπαίδευσης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας διόρισε τον πρώην υπουργό Υγείας του, τον Ολιβέ Βεράν, ως νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο. Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως υπουργός Υγείας στη διάρκεια της πανδημίας της Covid- 19 και καθοδήγησε τη χώρα στο μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής κρίσης.
Ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος είχε αναλάβει πρόσφατα το υπουργείο Αλληλεγγύης, υπεύθυνος για τα άτομα με αναπηρία, παραμένει εκτός κυβέρνησης μετά της κατηγορίες σε βάρος του σε βιασμό.
Αντιθέτως, η ελληνικής καταγωγής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου παραμένει υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών παρά το γεγονός ότι πρόσφατα σε βάρος της είχαν κατατεθεί τρεις καταγγελίες για βιασμό κατά την εξάσκηση του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου.
Ποιοι παρέμειναν στη θέση τους και ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί
Ο Μπρουνό Λε Μερ, παραμένει στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ο Ζεράρ Νταρμανάν στο υπουργείο Εσωτερικών. Η Κατρίν Κολονά παραμένει στο υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Ερίκ Ντιπόν Μορετί παραμένει υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας ενώ ο Ολιβιέ Ντισόρ διορίζεται υπουργός Εργασίας. Ο Παπ Εντγιαγέ παραμένει στο υπουργείο Παιδείας και Νεολαίας. Τα ηνία του υπουργείου Υγείας αναλαμβάνει ο γιατρός επείγουσας Ιατρικής, Φρανσουά Μπρον.
Η Σιλβί Ρετεγιό διορίζεται υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας ενώ ο Μαρκ Φεσνόαναλαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας Ο Κριστόφ Μπεσί διορίζεται υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.
Η Ανιές Πανιέ Ρουνασέ αναλαμβάνει υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης και ο Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ, υπουργός Πολιτισμού.
Ο Ζαν Κριστόφ Κομπ είναι ο νέος υπουργός Αλληλεγγύης, Αυτονομίας και Ατόμων με Αναπηρία. Ο Νταμιέν Αμπάντ που είχε αναλάβει πρόσφατα το σχετικό υπουργείο παραμένει εκτός κυβέρνησης μετά της κατηγορίες σε βάρος του σε βιασμό.
Η Αμελί Ουντεά Καστέρα διορίζεται υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ενώ η Μαρλέν Σιαπά ξαναμπαίνει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας υφυπουργός για την Κοινωνική και Οικονομική Αλληλεγγύη.
Υπενθυμίζεται ότι, η ελληνικής καταγωγής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου παραμένει Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών αν και πρόσφατα σε βάρος της είχαν γίνει τρεις καταγγελίες για βιασμό κατά την εξάσκηση του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου.