Μεγάλη ένταση και  συγκρούσεις διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνουν χώρα αυτή την ώρα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην πόλη Ναντέρ κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιείται με επικεφαλής τη μητέρα του 17χρονου Ναέλ που δολοφονήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ενώ ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τα κλωτσήσουν πίσω προς τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Περίπου 6.200 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονται στην πορεία στη Ναντέρ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας, διαδηλώνοντας στο πλευρό της μητέρας του 17χρονου Ναέλ, Μούνια. Φορώντας άσπρο μπλουζάκι και ανεβασμένη πάνω σε ένα φορτηγάκι η μητέρα του Ναέλ, φώναζε «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ». Από πίσω εκατοντάδες πολίτες την ακολουθούσαν φορώντας επίσης άσπρα μπλουζάκια με την ημερομηνία που σκοτώθηκε ο 17χρονος ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «η αστυνομία σκοτώνει».

Διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης μίλησαν δημόσια πριν από την πορεία απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία μετά από μια δύσκολη νύχτα όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, η μητέρα του Ναέλ, Μούνια, έδωσε μια συνέντευξη στο γαλλικό ΜΜΕ Blast, όπου περιέγραψε τον γιο της ως «ένα ευγενικό αγόρι, γεμάτο σεβασμό».

Είπε ότι πριν βγει έξω το πρωί που τον σκότωσε ο αστυνομικός, «”μου είπε «μαμά, σ’ αγαπώ”… Έφυγα για τη δουλειά και δυστυχώς μια ώρα αργότερα με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι ο γιος μου πυροβολήθηκε».

«Μου πήραν τη ζωή μου, την καρδιά μου. Μου λείπει. Είναι τόσο οδυνηρό», συνέχισε η Μούνια.

Ζήτησε από «όλους» να συμμετάσχουν στην πορεία που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Ναντέρ, λέγοντας ότι η διαδρομή είναι αυτή που συνήθιζε να κάνει ο Ναέλ με τη μοτοσικλέτα του. «Ήταν μια διαδρομή που αγαπούσε», είπε η μητέρα του.

Οχυρό η Γαλλία

Συνολικά 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναμένεται να αναπτυχθούν το βράδυ στη χώρα, 5.000 από τους οποίους στο Παρίσι και τα προάστιά του, ενόψει του κινδύνου να εκδηλωθούν νέες ταραχές.

Οι δυνάμεις της τάξης θα είναι τετραπλάσιες απ’ ό,τι στη διάρκεια της περασμένης νύκτας (9.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες 2.0000 εκ των οποίων στο Παρίσι), κατά την οποία οι συγκρούσεις και οι ζημιές πολλαπλασιάσθηκαν και επεκτάθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Η απάντηση του κράτους πρέπει να είναι αποφασιστική, απόψε θα κινητοποιηθούν 40.000 αστυνομικοί, περιλαμβανομένων 5.000 στην περιοχή του Παρισιού», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Διαβάστε περισσότερα