Η Γαλλία αύξησε το ποσό των ομολόγων που σχεδιάζει να πουλήσει την επόμενη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι εκλογές διαλύεται.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε την Παρασκευή ότι θα επιδιώξει να αντλήσει έως και 11,5 δισ. ευρώ από ομόλογα με λήξεις έως και οκτώ ετών μέσω δημοπρασιών.

Οι πρόωρες εκλογές «αναστάτωσαν» τις αγορές

Αυτό το ποσό είναι υψηλότερο από τα 10,5 δισ. ευρώ που πούλησε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αύξηση διακόπτει μια τάση που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, όταν το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να μειώνει το μέγεθος-στόχο των δημοπρασιών για ομόλογα.

Οι αγορές αναστατώθηκαν από την αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε τότε.

Η ανησυχία στην αγορά έχει έκτοτε υποχωρήσει, δεδομένου ότι ούτε η ακροδεξιά ούτε η αριστερή πτέρυγα σημείωσαν αρκετά μεγάλη νίκη για να κυβερνήσουν μόνοι τους, μια κίνηση που είχε αυξήσει την προοπτική μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Το premium της 10ετούς απόδοσης έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών περιουσιακών στοιχείων έχει μειωθεί σε περίπου 65 μονάδες βάσης, αφού αυξήθηκε σε πάνω από 85 μονάδες βάσης στα τέλη Ιουνίου. Αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο των περίπου 40 μονάδων βάσης των τελευταίων πέντε ετών.

Διαβάστε ακόμη