Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τον αριθμό των πτήσεων στο διάστημα 07:00 έως 14:00 τοπική ώρα, ενώ τον τελευταίο καιρό, αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση των ταξιδιωτών, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού.

Η Air France, η βασική εταιρεία λειτουργίας στο «Σαρλ Ντε Γκωλ», ανακοίνωσε ως εκ τούτου ότι ματαίωσε 85 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων για αύριο (08/06) ανταποκρινόμενη στις αξιώσεις της Διευθύνσεως.

Προβλέπονται, επίσης, «αλλαγές ωραρίων στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων», σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία διευκρίνισε ότι «οι ενδιαφερόμενοι πελάτες θα ενημερωθούν το συντομότερο δυνατόν».

Το σύνολο των συνδικάτων του αεροδρομίου του Ρουασί (CGT, FO, CFDT, CFTC, CFE–CGC, UNSA και SUD) ζήτησε να μετάσχουν στην κινητοποίηση όλοι οι μισθωτοί του αερολιμένα, με αίτημα αύξηση των αποδοχών κατά 300€ «άνευ όρων, για όλες και όλους».

«Παρά την επανάληψη της (εναέριας) κυκλοφορίας και τα κέρδη που αποφέρει, η δουλειά μας δεν αμείβεται στην εύλογη αξία της», επεσήμαναν τα συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Όλα αυξάνονται, εκτός από τους μισθούς μας», κατήγγειλαν.

Για το FO, «το χάος που υφίστανται εδώ και εβδομάδες οι μισθωτοί που εργάζονται σε πολλούς κομβικούς αερολιμένες στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι απαράδεκτο».

Το συνδικάτο υπολογίζει σε 15.000 τον αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν εντός δύο χρόνων στον αεροπορικό τομέα, ελέω του κορωνοϊού, γεγονός το οποίο οδηγεί σε «πιεσμένους εργαζόμενους».

Στα τέλη Απριλίου, ο Πρόεδρος του ADP είχε ανακοινώσει ότι 4.000 θέσεις εργασίας επρόκειτο να καλυφθούν στα αεροδρόμια των Ορλί και Ρουασί, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα προσλήψεων.

Ύστερα από δύο χρόνια ισχνών επιδόσεων λόγω της πανδημίας, η εναέρια κυκλοφορία επανεκκινεί με πλήρη ταχύτητα στην Ευρώπη και επανέρχεται σιγά – σιγά στα επίπεδα του 2019.

Σε ορισμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, η έλλειψη προσωπικού προκάλεσε ήδη μεγάλα θέματα, όπως στο Άμστερνταμ – Σίπολ ή σε εκείνο της Φρανκφούρτης, όπου πτήσεις ακυρώθηκαν υποχρεωτικά τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό εδάφους. Στη Μεγάλη Βρετανία, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον ίδιο λόγο.