Να δωρίσουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο εμβόλια κατά της Covid-19 σε φτωχές χώρες, έως τα τέλη του 2022, συμφώνησαν οι ισχυροί 7 της παγκόσμιας οικονομίας, τα κράτη της ομάδα G7 κατά τη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αγγλία.

Μπόρις Τζόνσον

«Ζήτησα από τους ομολόγους μου να βοηθήσουν να ετοιμαστούν και να διανεμηθούν οι δόσεις που χρειάζονται προκειμένου να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος έως τα τέλη του 2022», δήλωσε ο οικοδεσπότης Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες δεσμεύθηκαν για τουλάχιστον ένα δισεκ. δόσεις, είτε απευθείας είτε μέσω χρηματοδότησης του [μηχανισμού διαμοιρασμού] Covax», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι άλλο ένα μεγάλο βήμα προς τον εμβολιασμού του κόσμου, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τον ρόλο του εμβολίου των Οξφόρφης – AstraZeneca σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «το πιο δημοφιλές εμβόλιο του κόσμου». Είπε ακόμα ότι είναι δημοφιλές γιατί πωλείται σε τιμή κόστους στον κόσμο, κάνοντας λόγο για «πράξη γενναιοδωρίας» από την AstraZeneca. Ο Τζόνσον είπε ακόμα ότι η Βρετανία θα συμβάλλει με 100 εκατ. δόσεις εμβολίων και ότι το 96% των εμβολίων που θα διανεμηθούν μέσω του μηχανισμού Covax είναι το εμβόλιο της αγγοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας.

Τζο Μπάιντεν

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε για «καθαρή ομοφωνία» ότι η δέσμευση για τη δωρεά εμβολίων δεν θα είναι το τέλος. Και ενώ οι ΗΠΑ θα μοιράσουν περίπου τις μισές δόσεις, περίπου 500 εκατ. δόσεις, ο Μπάιντεν είπε ότι ίσως η χώρα του συνεισφέρει επιπλέον 1 δισεκ. δόσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη σύνοδο των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χώρων (G7) που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αγγλία «εξαιρετικά συνεργατική και παραγωγική», επαναλαμβάνοντας πως «η Αμερική επιστρέφει». Αυτή ήταν η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή του. «Όλος o κόσμος γύρω από το τραπέζι αντιλήφθηκε και αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και την ευθύνη των δημοκρατιών μας», πρόσθεσε προτού αναχωρήσει για τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι είναι ηθική επιταγή για τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να υποστηρίξουν προγράμματα για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19, αλλά ότι η δωρεά εμβολίων είναι μόνο το πρώτο βήμα. «Ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμα», είπε.

Ενώ σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των εθνών G-7 έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, το παγκόσμιο ποσοστό είναι μικρότερο από 13%. Στην Αφρική είναι μόλις 2,2%.

Όσον αφορά στο μήνυμα προς την Κίνα και την έκκληση της G7 να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έδαφος της Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα», αλλά ένα «σύνολο δημοκρατιών» που θέλει «να εργαστεί μαζί με την Κίνα σε όλα τα παγκόσμια θέματα», παρά τις διαφορές που υπάρχουν.

Η G7 έκανε επίσης φιλόδοξες δηλώσεις σχετικά με την εκπαίδευση των κοριτσιών, την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών και τη χρηματοδότηση πιο πράσινων υποδομών παγκοσμίως.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, όλες οι χώρες της G7 έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, αλλά πολλοί περιβαλλοντολόγοι λένε ότι αυτό θα είναι πολύ λίγο, πολύ αργά.