Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr.

Ερωτώμενος για το αν έρχεται νέα περίοδος λιτότητας με περικοπές μισθών και συντάξεων, αποκλείει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εμφανίζεται δε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μισθούς της τάξης των 1.500 ευρώ εφόσον η οικονομία αναπτύσσεται.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πολιτικής φύσεως εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ωστόσο, τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής που θα κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα.

Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και στην Παιδεία, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε καλά δημόσια νοσοκομεία και δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία θα λειτουργούν ως κέντρα αριστείας.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, γνωστοποίησε ότι η ΤτΕ έχει έτοιμο και θα παραδώσει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών έναν Κώδικα Δεοντολογίας για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει ασπίδα προστασίας σε ευάλωτους που κινδυνεύουν τα σπίτια τους.

Σχετικά με την προσωπική του διαδρομή, σημείωσε ότι με τη λήξη της δεύτερης θητείας του στο «τιμόνι» της ΤτΕ, θα είναι 70 ετών και θα αποσυρθεί για να γράψει βιβλία σχετικά με όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία.

Δεν θα υπάρξει λιτότητα

Με αφορμή την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ο κ. Στουρνάρας τονίζει: «Όχι δε θα έχουμε λιτότητα, το να έχεις κανόνες δημοσιονομικούς δε σημαίνει λιτότητα. Το αντίθετο. Σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, μπορούν ν’ αυξάνονται οι μισθοί. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί έτσι να βελτιωθεί και το βιοτικό επίπεδο και των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Όσον αφορά το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ο διοικητής της ΤτΕ, σημείωσε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να υποκαταστήσουμε εισαγωγές και ν’ αυξήσουμε εξαγωγές. Ο τουρισμός για παράδειγμα έχει γνωρίσει μια πολύ μεγάλη άνθηση. Επίσης, εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ακόμα και υψηλής τεχνολογίας αγαθά. Πρέπει όμως να κάνουμε κάτι στην υποκατάσταση εισαγωγών. Τρόφιμα, ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας. Πρέπει να το βάλουμε μπροστά. Πράσινη ενέργεια, και δεν είναι μόνο ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, πρέπει και αποθηκευτικούς χώρους, πρέπει και δίκτυα. Να ενώσουμε την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά. Άρα έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας».

Τεχνοκράτης πρωθυπουργός σημαίνει κρίση

Εχοντας ως παράδειγμα τον Μάριο Ντράγκι και τον Λουκά Παπαδήμο που από κεντρικοί τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι αυτό μόνο σε κρίσεις γίνονται. «Σε περιόδους κρίσης τα πολιτικά συστήματα προσπαθούν να βρουν τεχνοκράτες, να μπορέσουν να περάσουν μερικά μέτρα. Δόξα τω θεώ, η Ελλάδα δεν είναι σε κρίση σήμερα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νέοι πολιτικοί με όραμα, χρόνια μπροστά τους και να χτυπήσω ξύλο, η Ελλάδα πέρασε την κρίση. Δε χρειάζεται λύσεις έξω από την πολιτική σήμερα. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές λύσεις σήμερα».

Πιο δύσκολη στιγμή το 2015

Αναφερόμενος στις πιο κρίσιμες περιόδους για την ελληνική οικονομία, ο κ. Στουρνάρας τόνισε:

«Ηταν δυο φορές, το 2012 που τότε ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ, το αντιμετωπίσαμε, δυο χρόνια. Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει, βγήκαμε από τον κίνδυνο, η Ελλάδα άρχισε να ανακάμπτει. Και ξανά βεβαίως το 2015, το α’ εξάμηνο. Εκεί με τη δική μας τότε ατελέσφορη διαπραγμάτευση η οποία ευτυχώς άλλαξε μετά. Η συμβολή στη σωτηρία της Ελλάδας ήταν σημαντική και από την τότε κυβέρνηση».

Διαβάστε περισσότερα