«Δεν αναζητώ ούτε δικαίωση ούτε τη ρεβάνς. Πιστεύω ότι λείπει από τη χώρα ο προοδευτικός χώρος, αισθάνθηκα την ευθύνη μου απέναντι στην παράταξη και την πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην εκπομπή «Ημερολόγιο» στο Ρ/Φ ΣΚΑΙ.
Ανέφερε ότι δεν είχε προγραμματίσει ούτε σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα κι αν ήταν υποψήφια η Φώφη Γεννηματά δεν θα έθετε υποψηφιότητα -καθώς την στήριζε και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο. Ωστόσο, όπως είπε, η απόσυρση της τέως προέδρου του ΚΙΝΑΛ αρχικά κι εν συνεχεία η απώλειά της δημιούργησαν ένα κενό. «Διαπίστωσα την αγωνία του προοδευτικού κόσμου», πρόσθεσε, καθώς και το ότι «αυτή η παράταξη μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη», είπε.
Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, υπογράμμισε ότι τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης τα έλεγαν τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο Κώστας Σημίτης και ξεκαθάρισε ότι δεν σημαίνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι δεν είναι προοδευτικό κόμμα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε ως κυβέρνηση κι ως αντιπολίτευση. Ήταν και παραμένει συντηρητικό κόμμα. Στη κυβέρνηση χρησιμοποίησε το κράτος και παρενέβη εκεί που δεν έπρεπε. Τί προτείνει σήμερα;», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον προοδευτικό χώρο μπορεί να τον εκφράσει μόνο το Κίνημα Αλλαγής. Ακόμη, ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο από το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής να σχηματιστεί κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΚΙΝΑΛ και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ, χαρακτήρισε τη συζήτηση απολίτικη, γιατί δεν γίνεται για ιδέες και προγράμματα αλλά για μοίρασμα της εξουσίας. «Δεν θέλω να γίνουμε το δεκανίκι κανενός. Δεν πιστεύω στο μοίρασμα της εξουσίας. Πιστεύω στην αλλαγή των δομών της εξουσίας. Υπάρχει η δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ το έκανε το ’89 για να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα συντηρητικότατο κομμάτι, τους ΑΝΕΛ, του κ. Καμμένου. Κι εν τέλει υπάρχουν ξανά οι εκλογές τι οποίες δεν αποκλείω», υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιδιώκουν την πόλωση κι όχι τη συναίνεση την οποία επεδίωξε το 2009-2012 φέροντας για παράδειγμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου προσφέρεται για συνεννοήσεις και κοινή στάση κι όχι για αντιπαράθεση.
Σχετικά με το όνομα του Κινήματος Αλλαγής και την επαναφορά στο ΠΑΣΟΚ, άφησε το ζήτημα ανοικτό να συζητηθεί στο Συνέδριο που προβλέπεται για την άνοιξη. Όμως, ήταν σαφής λέγοντας ότι «τα σύμβολα τα έχουμε στη καρδιά μας και θα τα αξιοποιήσουμε, τιμώντας τις αξίες που εκφράζουν».
Σχετικά με τις κατηγορίες που δέχεται ότι διάσπασε τη παράταξη και δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ και τι εγγυήσεις δίνει τώρα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν έφυγε ποτέ από τις αξίες και τις αρχές της παράταξης. «Σήμερα είμαστε όλοι μαζί και σ΄ αυτό συνέβαλε πολύ η Φώφη. Κοιτάμε το μέλλον και να πάμε μπροστά. Τ αλλά είναι στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.