«Πράσινο» φως για την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου έδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.
«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε το πρωί στην έδρα της ΕΔΕΥ.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης».
Κοιτάσματα φυσικού αερίου
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.
Μιλώντας για τις ανάγκες της χώρας μας είπε πως πρέπει να επιτευχθεί μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και να προχωρήσει η αναζήτηση εναλλακτικών για ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο τα οποία αποτελούν σήμερα μονόδρομο και για την πατρίδα μας. «Ο νέος αυτός δρόμος δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, είναι απλά μια εναλλακτική διαδρομή που επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός», είπε.
«Εταιρίες που εμπλέκονται, τα ΕΛΠΕ και η Energean», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτές τις δύο εταιρίες έχουμε μαζί μας. Αυτές δεσμεύονται σήμερα να ξεκινήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα ερευνών ως το τέλος του 2023. Πρέπει ως τότε να γνωρίζουμε αν έχουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους».
«Γι’ αυτό και σε κάποιες περιοχές ίσως να μπορούμε να πετύχουμε κάποιες ερευνητικές γεωτρήσεις πριν το τέλος του 2023», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «από τη μεριά μας, θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε αυτά τα έργα σε έργα εθνικής σημασίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρία που συντονίζει αυτή τη διαδικασία, ώστε και αυτή, αν χρειαστεί να συμβάλλει σε προσπάθειες εξερεύνησης».