Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου βρίσκεται στην τελική ευθεία, ύστερα και από την ολοκλήρωση της τελετής απονομής πιστοποίησης του ICGB AD ως ανεξάρτητου διαχειριστή δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, η οποία διεξήχθη χθες (15/07), στη Σόφια.
Η πιστοποίηση του έργου, το οποίο εγκαινιάσθηκε πρόσφατα από τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών, «ανοίγει» τον δρόμο για την εμπορική του λειτουργία.
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, υπογράμμισε πως «ο αγωγός IGB έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσει τη διασύνδεση των Βουλγαρίας και Ελλάδας, αλλά και την ασφάλεια εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή.
Έναν στρατηγικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας, στον οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο».
«Η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον Διαχειριστή του ΕΣΦΑ την τροποποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης, ώστε να ενσωματωθεί ακόμη ένας συμπιεστής στην Κομοτηνή», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στον FSRU της Αλεξανδρούπολης, σημείωσε ότι αναμένεται να λειτουργήσει τον Νοέμβριο του 2023 και πρόκειται να συνδεθεί με τον αγωγό IGB, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες ποσότητες αερίου προς τα Βαλκάνια και τις βόρειες χώρες.
Γνωστοποίησε, ταυτόχρονα, πως στα τέλη του καλοκαιριού, η ΡΑΕ θα ολοκληρώσει την πρότασή της για τη σύμβαση αλληλεγγύης μεταξύ των βαλκανικών κρατών.
Μητσοτάκης στα εγκαίνια του αγωγού IGB: «Η Ελλάδα, πύλη εισόδου ενέργειας για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο»
O Πρωθυπουργός, μιλώντας στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB, στην Κομοτηνή, τόνισε ότι «εδώ, σε λίγο θα υπάρχει μία ενεργειακή γέφυρα, που θα ενώνει τον νότο με τον βορρά, πρώτα φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Βουλγαρία».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κρίνεται απαραίτητη η συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρους μας ως απάντηση στον ωμό εκβιασμό της Μόσχας, τον οποίο οι Βούλγαροι γείτονές μας ξέρουν από πρώτο χέρι.
Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας το αποτύπωμά της: από τη μία, θωρακίζοντας τη δική της ενεργειακή αυτονομία, και από την άλλη, λειτουργώντας ως κομβική πύλη ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη».
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η σημασία του αγωγού IGB μεγαλώνει, από το γεγονός ότι θα ενωθεί με τον αγωγό TAP».
«Το έργο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χιλιομέτρων (εκ των οποίων περίπου 31 βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).
Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).