Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό τομέα, με ολοένα και περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ να ζητούν λύσεις από τις Βρυξέλλες. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ο κυκλώνας “Ντάνιελ” στη Θεσσαλία, οι πλημμύρες στην Ιταλία και στην Ισπανία, έχουν καταστρέψει καλλιέργειες, εξοπλισμό και υποδομές, προκαλώντας οικονομική καταστροφή εκατομμυρίων ευρώ.

Φυσικές καταστροφές: Απώλεια Εισοδήματος Αγροτών

Η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες και κτηνοτρόφους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Συχνά, τα κράτη-μέλη καλούνται να καλύψουν αυτές τις ζημιές, επιβαρύνοντας τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Αντίδραση

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής, Κώστας Μπαγινέτας, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να σχεδιάσει μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει:

  • Πρόληψη και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.
  • Άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Ειδικό Ταμείο για τον Πρωτογενή Τομέα

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, συζητήθηκε η σύσταση ενός Ειδικού Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον αγροτικό τομέα. Η Ελλάδα, μαζί με άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, στηρίζουν θερμά αυτή την πρόταση.

Προτεινόμενες Λύσεις

  1. Μηχανισμός πιστώσεων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
  2. Δημιουργία υποδομών και αναβάθμιση υφιστάμενων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
  3. Ανταποδοτικά οφέλη για αγρότες που εφαρμόζουν μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
  4. Πρόταση για ασφαλιστικά προϊόντα πιο ελκυστικά σε ενωσιακό επίπεδο.
  5. Δημιουργία Ταμείου διαχείρισης διαρκών κρίσεων, κατά το πρότυπο του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Η Επόμενη Μέρα: Μετά το 2027

Οι όποιες αλλαγές αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2027, με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Η τρέχουσα ΚΑΠ (2023-2027) διαθέτει γεωργικό αποθεματικό 450 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όμως κρίνεται ανεπαρκές.

Προτάσεις για τη Νέα ΚΑΠ

  • Αύξηση του προϋπολογισμού και του γεωργικού αποθεματικού.
  • Μεταφορά πόρων από άλλα ταμεία της ΕΕ.
  • Δημιουργία 3ου Πυλώνα Κλιματικής Αλλαγής για αποκλειστική κάλυψη ζημιών στην αγροτική παραγωγή.

Η κλιματική κρίση απαιτεί άμεσες και στοχευμένες λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να δημιουργήσει μηχανισμούς που θα στηρίξουν αποτελεσματικά τους παραγωγούς και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική.

Διαβάστε ακόμη