Το κλείσιμο του χάσματος των φύλων, ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, θα μπορούσε να προσθέσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (790 δισεκατομμύρια λίρες) ετησίως στην παγκόσμια οικονομία έως το 2040, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση, που ποσοτικοποιεί τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η επένδυση στην ευημερία των γυναικών.

Κάθε 1 δολάριο που επενδύεται για τη βελτίωση της υγείας των γυναικών θα μπορούσε να αποφέρει 3 δολάρια στην οικονομία, καθώς βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και οι γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο εργατικό δυναμικό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επτά επιπλέον υγιείς ημέρες κάθε χρόνο για κάθε γυναίκα, ή περισσότερες από 500 ημέρες κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Νταβός την Τετάρτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ινστιτούτο Υγείας McKinsey (MHI), διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν κακή υγεία για 25% περισσότερο χρόνο από τους άνδρες και ότι αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν κατά δύο τρίτα εάν το χάσμα στην υγεία κλείσει.

Οι ασθένειες

Η έκθεση ποσοτικοποίησε το χάσμα υγείας σε όρους προσαρμοσμένων στην αναπηρία ετών ζωής – τον αριθμό των ετών που χάνονται λόγω κακής υγείας, αναπηρίας ή πρόωρου θανάτου – και τον βαθμό στον οποίο η διαφορά αυτή προκύπτει από τα διαρθρωτικά και συστημικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Επικαλέστηκε μελέτες από τη Δανία που έδειξαν ότι οι γυναίκες διαγιγνώσκονται αργότερα από τους άνδρες για μια σειρά ασθενειών – έως και 2,5 χρόνια αργότερα για τον καρκίνο, ενώ οι μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια αργότερα.

Κάθε 1 δολάριο που επενδύεται για τη βελτίωση της υγείας των γυναικών θα μπορούσε να αποφέρει 3 δολάρια στην οικονομία, καθώς βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και οι γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο εργατικό δυναμικό

Διαπίστωσε ότι η υγεία των γυναικών συχνά απλοποιείται και περιλαμβάνει μόνο τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γεγονός που υποεκτιμά την επιβάρυνση της υγείας των γυναικών.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά παθήσεις που δεν είναι θανατηφόρες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αναπηρία και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής τους.

Εκλείπουν οι μελέτες

Έδειξε επίσης ότι τα δεδομένα σχετικά με την υγεία των γυναικών συχνά απουσίαζαν ή ήταν ανακριβή και η χρηματοδότηση για την έρευνα σε συγκεκριμένες καταστάσεις ήταν σπάνια.

Από το 2015, υπήρχαν πέντε φορές περισσότερες επιστημονικές μελέτες για τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία επηρεάζει το 19% των ανδρών, από ό,τι για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει το 90% των γυναικών.

Η Δρ Lucy Pérez, συν-συγγραφέας της έκθεσης και ανώτερος εταίρος της MHI, δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή οι γυναίκες ζουν περισσότερο, είναι και πιο υγιείς, και αυτό δεν είναι αλήθεια. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες περνούν εννέα χρόνια της ζωής τους με κακή υγεία, και η πλειονότητα από αυτά είναι κατά την εργάσιμη ηλικία. Πολλές από τις βαθύτερες αιτίες είναι αντιμετωπίσιμες».

Από το 2015, υπήρχαν πέντε φορές περισσότερες επιστημονικές μελέτες για τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία επηρεάζει το 19% των ανδρών, από ό,τι για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει το 90% των γυναικών.

«Ακόμη και με την ίδια πάθηση – για παράδειγμα, με καρδιακή προσβολή – ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η ασθένεια είναι διαφορετικός. Διότι όταν χρησιμοποιείται η ίδια εργαλειοθήκη για τα δύο φύλα που είναι βιολογικά διαφορετικά, η μία ομάδα μπορεί να έχει χειρότερη έκβαση».

«Τα καλά νέα είναι ότι το γνωρίζουμε αυτό και μπορούμε να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ατόμων που οι επαγγελματίες υγείας προορίζονται να εξυπηρετήσουν και να φτάσουν σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία. Τα καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία μεταφράζονται σε περισσότερες ευκαιρίες για τα άτομα».

Τεράστια τα οφέλη

Τα οφέλη για την υγεία και την οικονομία από το κλείσιμο του χάσματος στην υγεία των γυναικών ήταν «τεράστια», πρόσθεσε ο Pérez.

Η Anouk Petersen, συν-συγγραφέας της έκθεσης του MHI, δήλωσε: «Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται από την επιστημονική και την ιατρική κοινότητα σαν να είναι μικροί άνδρες, ενώ ολόκληρη η βιολογία μας είναι διαφορετική … Πρέπει να εξελίξουμε την κατανόησή μας για την υγεία των γυναικών, ώστε να εξετάσουμε ολόκληρο το άτομο με πολύ πιο συγκεκριμένο τρόπο, αν πρόκειται να καλύψουμε αυτό το χάσμα».

Η δημοσίευση της έκθεσης συνέπεσε με την έναρξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Υγεία των Γυναικών, μιας πολυτομεακής παγκόσμιας πλατφόρμας για τη βελτίωση των επενδύσεων στην υγεία των γυναικών. Τουλάχιστον 42 οργανισμοί έχουν υπογράψει για να υποστηρίξουν τη συμμαχία, δεσμεύοντας 55 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: