Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Βιετνάμ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% εφέτος και οι παράγοντες της αγοράς λένε ότι τώρα είναι «καλή στιγμή για να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε στο Βιετνάμ».

Από το κλείσιμο της Δευτέρας, ο δείκτης VN έχει υποχωρήσει κοντά στο 14% για το έτος. Αυτές οι απώλειες, ωστόσο, ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις παγκόσμιες αγορές καθώς οι επενδυτές επανατοποθετούνται σε μεγάλο βαθμό για λόγους ασφάλειας με ένα “φόντο” αυξανόμενων επιτοκίων και φόβων για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση.

Η Dragon Capital, μια επενδυτική εταιρεία με επίκεντρο το Βιετνάμ με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία $7 δισ, λέει ότι οι αποτιμήσεις στη χώρα είναι πλέον φθηνές και έχει προβλέψει αύξηση των κερδών ανά μετοχή άνω του 20% το 2022.

Οι κλάδοι των τραπεζών και του λιανεμπορίου στην αγορά του Βιετνάμ φαίνονται ελκυστικοί, δήλωσε ο Thao Ngo, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία. 

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο τμήμα της μαζικής αγοράς, καθώς πάνω από το μισό του πληθυσμού του Βιετνάμ επί του παρόντος «υποεξυπηρετείται» στον τραπεζικό τομέα, ενώ οι μετοχές λιανικής πρόκειται να δουν ισχυρή ανάκαμψη των κερδών από τη συσσωρευμένη ζήτηση μετά την πανδημία εξήγησε ο ίδιος.

Σε τρεις πυλώνες η στρατηγική

«Η επενδυτική μας στρατηγική είναι να προσφέρουμε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τους επενδυτές», δήλωσε ο Ngo στο «Squawk Box Asia» του CNBC. «Έχουμε επικεντρωθεί στα τρία βασικά θέματα αυτή τη στιγμή: Πρώτον είναι η αστικοποίηση, η διαμόρφωση της μεσαίας τάξης και επίσης η ισχυρή εγχώρια κατανάλωση». 

Ο διαχειριστής περιέγραψε πολλούς λόγους για τους οποίους οι μετοχές του Βιετνάμ είναι ένα “καλό στοίχημα”. Η οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν μεταξύ των οικονομιών με την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και η Dragon Capital βλέπει αυτή τη δυναμική να συνεχίζεται.

Το 2020, η βιετναμέζικη οικονομία ξεπέρασε ακόμη και την Κίνα και δεν είδε ούτε 1/4 οικονομικής συρρίκνωσης παρά την παγκόσμια πανδημία. Η πολιτική σταθερότητα και η μακροοικονομική πολιτική, μαζί με παράγοντες όπως η ταχεία ανάπτυξη της μεσαίας τάξης του Βιετνάμ δημιουργούν μια «ισχυρή πλατφόρμα» για τη χώρα να δει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6% έως 7%, είπε ο Ngo.

«Εφέτος, ο στόχος της κυβέρνησης είναι ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7% και το πρώτο τρίμηνο πετύχαμε ήδη 5%», πρόσθεσε. «Είμαστε σε καλό δρόμο για να το πετύχουμε». Ενώ ο πληθωρισμός αποτελεί μεγάλη ανησυχία παγκοσμίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βιετνάμ φαίνεται να τον έχει «υπό έλεγχο» προς το παρόν, συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή από την άλλη πλευρά αυξήθηκε κατά 2,6% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους και η Dragon Capital βλέπει το σύνολο του έτους να κυμαίνεται από 4% έως 5%. «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνησή μας θα καταβάλει ισχυρές προσπάθειες για να διατηρήσει το δείκτη σταθερό», είπε.