Λίγο πριν τα χαράματα, στις 4:04 π.μ. ώρα Ελλάδος, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, άρχισε και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς συνέβη η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά η άνοιξη.

Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Φθινοπωρινή ισημερία: Γιατί το φθινόπωρο θα «αργήσει» στην Ελλάδα;

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία.

Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις ημέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Οι ισημερίες είναι δυο μοναδικές ημέρες του χρόνου όπου ο Ήλιος φαίνεται να ανατέλλει και να δύει από το ίδιο σημείο του ορίζοντα, ανεξάρτητα από το σημείο του πλανήτη στο οποίο βρισκόμαστε.

Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, που παρατηρείται κάθε χρόνο το Δεκέμβριο, έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα της χρονιάς στο βόρειο ημισφαίριο.

Αντίστοιχα, κατά το θερινό ηλιοστάσιο που σημειώνεται τον Ιούνιο παρατηρείται και η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς.

Αμέσως μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει, ενώ μετά το θερινό ηλιοστάσιο σταδιακά η διάρκεια της ημέρας μικραίνει.

 

Διαβάστε ακόμη: