Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλέγμα μέτρων, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών μετά το «κύμα» ανατιμήσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Οι ανακοινώσεις αναμένονται στην επερχόμενη ΔΕΘ, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η «φθηνή στέγη» για νέους αναμένεται να αποτελέσει βασικό «όπλο» στη φαρέτρα του Πρωθυπουργού, καθώς οι τιμές ενοικίων έχουν «εκτοξευθεί», με αποτέλεσμα η εξεύρεση κατοικίας να αποτελεί… Γολγοθά.

Υπολογίζεται πως, αυτή την στιγμή, υπάρχει αποθεματικό κοντά στο 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ από εισφορές. Ωστόσο, για περίπου μία δεκαετία –εξαιτίας των μνημονίων– τα στεγαστικά προγράμματα είχαν «παγώσει» και τώρα, στόχος είναι να αξιοποιηθεί αυτό το αποθεματικό, με σύγχρονο τρόπο.

Τι θα ισχύει στο πρόγραμμα

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα θα συνδυάζει το παλαιότερο «μοντέλο» του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και μέσω αυτού, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άτοκα δάνεια για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας. Προσθέτως, σχεδιάζεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ.

Το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση περιλαμβάνει παραχώρηση, με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, κατοικιών σε νέα ζευγάρια που αρχίζουν τη ζωή τους, αλλά και επιδότηση ενοικίου και χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμη και άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή κατοικιών.

Αναλυτικά, προβλέπονται:

  • Η κατασκευή ανακατασκευή και παραχώρηση – ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
  • Η επιδότηση ενοικίου.
  • Η επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια, αλλά και με τη μέθοδο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Σε δεύτερη φάση, θα δημιουργηθεί ένα κτηριακό απόθεμα, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε νέους εργαζομένους και ανέργους με μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια, με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι, μισθωτοί αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι επιδοτήσεις του προγράμματος στους δικαιούχους αναμένεται να καταβάλλονται με εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια.

Μάλιστα, μελετάται η επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών, όπως σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και τα νέα ζευγάρια.

Τα ποσά των επιδοτήσεων θα είναι αναλογικά κλιμακούμενα. Υψηλότερη θα είναι η επιδότηση στα χαμηλά εισοδήματα και θα μειώνεται σταδιακά, όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των ζευγαριών.